American Airlines

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATACallsign
AAAMERICAN
Osnovan1926
Čvorišta
Charlotte
Chicago–O’Hare
Dallas/Fort Worth
Los Angeles
Miami
New York–JFK
New York–LaGuardia
Philadelphia
Phoenix–Sky Harbor
Washington–National
Frequent-flyer programAAdventage
Savez Oneworld
Flota veličina973
Destinacije350
Matična kompanijaAmerican Airlines Group
Slogan kompanije„Going for Great“   „Great is what we’re going for“
ŠtabFort Worth, Texas
Website   www.aa.com

American Airlines (AA) je jedan od glavnih američkih avio prevoznika sa sedištem u Fort Worthu, Texas. Sa svojom flotom od preko 900 vazduhoplova pružaju usluge prevoza putnika prema više od 270 destinacija u Severnoj Americi, Karibima, Južnoj Americi, Evropi i Aziji. Kompanija ima pet središnjih gradova: Dallas, New York, Los Angeles, Miami, i Chicago, dok im je glavna baza za održavanje vazduhoplova u Tulsi.

American Airlines je član udruženja Oneworld i zajednički obavlja usluge prevoza na transatlanskom tržištu s British Airwaysom, Finnairom i Iberiom dok su im na transpacifičkom tržištu partneri Japan Airlines i Qantas Airways. American Airlines je osnovan 1930. godine udruživanjem 82 mala avio prevoznika. Kroz svoju istoriju kompanija je pripojila sebi još nekoliko drugih prevoznika: Trans Caribbean Airways (1971.), Air California (1987.), Trans World Airlines (1990.), Reno Air (1999.), Trans World Airlines (2001.).

Raniji vlasnik American Airlinesa, AMR Corporation, proglasio je bankrot  2011. i  2013. najavio je spajanje s US Airways grupacijom, stvorivši tako jednog od najvećih avio prevoznika u svetu koji je nastavio poslovati pod imenom i brendom – „American Airlines“.


FLOTACODESHAREFrequent flyerPUTNE KLASEPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Kompanija raspolaze sa imponzantnom flotom od 973 aviona i poručena 466 aviona od različitih proizvođača i modela i to:

AvionU flotiNaručenoAvionU flotiNaručeno
Airbus A3191164Boeing 757-20099
Airbus A32063Boeing 767-200ER5
Airbus A32113793Boeing 767-300ER58
Airbus A321neo100Boeing 777-200ER47
Airbus A330-20015Boeing 777-300ER156
Airbus A330-3009Boeing 787-816
Airbus A350-90022Boeing 787-926
Boeing 737-80024363McDonnell Douglas MD-82/83143
Boeing 737 MAX 8100Embraer 19020
Ukupno973466

Kompanija ima sklopljene codeshare ugovore sa kompanijama:

Air Tahiti NuiFiji AirwaysJetstar AirwaysNiki
Alaska AirlinesFinnairJetstar JapanQantas
British AirwaysGulf AirKorean AirRoyal Jordanian
Caribbean AirlinesHainan AirlinesLATAM ArgentinaSeaborne Airlines
Cape AirHawaiian AirlinesLATAM BrasilSriLankan Airlines
Cathay PacificIberiaLATAM ChileWestJet
China Southern AirlinesInterjetLATAM Ecuador
El AlJapan AirlinesMalaysia Airlines

AAdvantage je program lojalnosti American Airlinesa. Pokrenuta 1. maja 1981. godine, to je bio drugi takav program lojalnosti na svetu (nakon prvog koji je uveo Texas International Airlines 1979. godine), i ostao je najveći sa više od 67 miliona članova u oktobru 2011.

Milje nagomilane u programu omogućavaju članovima da kupe karte, nadograđuju klase usluga ili dobiju besplatne ili po diskontnim cenama iznajme automobile, hotelske boravke, robu ili druge proizvode i usluge putem partnera. Najaktivniji članovi, zasnovani na količini i ceni putovanja, označeni su AAdvantage Gold, AAdvantage Platinum, AAdvantage Platinum Pro i AAdvantage Executive Platinum elitnim članovima, sa privilegijama kao što su odvojena registracija, nadogradnja prioriteta i procesiranje u stanju pripravnosti, ili besplatne nadogradnje. Oni takođe dobijaju slične privilegije od partnerskih aviokompanija AA, posebno one u okviru Oneworld saveza. AAdvantage ko-brendirane kreditne kartice su takođe dostupne i nude druge pogodnosti. Ove kartice izdaju CityCards, podružnica Citygroup u Sjedinjenim Državama, MBNA u Velikoj Britaniji i Butterfield Bank i Scotiabank na Karibima.
AAdvantage omogućava jednokratno otkup, počevši od 5.000 milja

Kompanija svojim putnicima omogućava izbor između tri putne klase, ekonomske, biznis i prve u avionima koji su shodno tome tako i konfigurisani.

American Airlines Ekonomska

U okviru ove klase kompanija nudi različi nivo komfora i usluga svojim putnicima u zavisnosti od tipa aviona i rute. To su: Basic economy, Main Cabin, Main Cabin Extra, Premium economy.

Basic Economy

Osnovna ekonomska klasa, dostupna je na ponuđenim odabranim rutama. To je najniža ponuđena usluga putnicima ove kompanije. Osnovna ekonomska klasa u glavnoj kabini, dolazi sa ograničenjima. Ove restrikcije uključuju dodeljeno sedište prilikom prijave,  bez nadogradnje ili refundiranja i ukrcavanje u poslednjoj grupi. U ekonomskoj klasi ponuđeno je 30 inča prostora za noge.

Main Cabin

je vrsta ekonomske klase i nalazi se na svim glavnim i regionalnim avionima u svojoj floti. Sedišta se kreću od 17-18,5 inča (43-47 cm) u širini i imaju visinu od 30-32 inča (76-81 cm). Noviji avioni, uključujući i sve Boeing 777-300ER, obnovljeni Boeing 777-200ER, svi Boeing 787 Dreamliners, svi Airbus A330, svi novo isporučeni Airbus A319 i Boeing 737 i najnovije isporučeni Airbus A321s, uključuju TV-back ​​seat, koji uključuju AVOD na svakom sedištu .

Main Cabin Extra

u pitanju je ekonomska plus klasa (ne mešajte sa drugom ekonomskom klasom – economy premium), Main Cabin Extra, dostupna je na većini aviona glavne flote i u floti American Eagle regionalnim avionima sa više od 50 mesta.  Sedišta se kreću od širine od 17,2 do 19,5 inča (44 do 47 cm) i imaju visinu od 34 do 38 inča (86-97 cm), što je 5-6 inča više od ponuđenih za redovna ekonomska sedišta.

Premium economy

je vrsta ekonomske klase za većinu širokotrupnih aviona na dugoliniskim rutama. Ovaj novi proizvod će debitovati na novim 787-9s krajem 2016. godine i biće dostupan na novim A350-ima u 2018. godini. Takođe će biti nadograđeni na svim ostalim avionima u naredne tri godine. Sedišta će biti šira od standardnih sedišta u odnosu na Main cabin i nudi će 38 inča „2 inča“ više od Main Cabin Extra, kao i podnožje za noge. Korisnici Premium Economi će dobiti i dve besplatne vreće za čuvanje, prioritetno ukrcavanje i poboljšanu uslugu hrane i pića uključujući i besplatan alkohol. Ovaj proizvod će učiniti American Airlines prvim američkim avio prevoznikom koji nudi avion sa četiri kabine.

American Airlines Biznis klasa

Kompanija u okviru ove klase nudi različite konfiguracije svojih kabina u zavisnosti da li se radi o domaćim ili međunarodnim rutama. U okviru ove klase kompanija nudi:

Biznis klasa – na kraćim međunarodnim rutama.
Flagship Business  International – na dugo-liniskim međunarodnim rutama. Dužina sedišta: 75-80 inča (191-204 cm). Opremljena sa monitorom od 10,1 – 16 inča (25 -39 cm) i ekranom osetljivim na dodir, jednim univerzalnim izlazima za struju i USB portovima. Veličina sedišta i ekrana na njima zavisi od modela aviona.
Flagship Business  Transcontinental – na dugo-liniskim interkontinentalnim letovima. Potpuno ležerna Diamond  sedišta proizvedena od strane B / E Aerospace i dizajnirana za American Airlines u konfiguraciji 2-2. Dužina sedišta: 75-78 inča (191-198 cm). Opremljena sa monitorom od 16,4 inča (39 cm) i ekranom osetljivim na dodir, jednim univerzalnim izlazom za struju i USB portovima.

American Airlines Prva klasa

Kompanija u okviru ove klase nudi različite konfiguracije svojih kabina u zavisnosti da li se radi o domaćim ili međunarodnim rutama. U okviru ove klase kompanija nudi:

Prva klasa – za letove u domaćem saobraćaju u okviru U.S.

Flagship First  International – za dugo- liniske rute. Sedišta koja se mogu u potpunosti transformisati u ležaj sa direktnim pristupom za prolaze kroz 1-2-1 reverznu konfiguraciju. Dužina sedišta: 82 inča (208 cm). Opremljeni monitorom od 17 inča (43 cm) i ekranom osetljivim na dodir, dva univerzalna izlaza za napajanje naizmeničnom strujom i USB portovima.

Flagship First  Transcontinental – za dugo-liniske rute. Sedišta koja se mogu u potpunosti transformisati u ležaj proizvedena od strane Zodiac Seats France i dizajnirana za American Airlines sa direktnim pristupom za hodanje u konfiguraciji od 1 do 4 reda. Sedišta opremljena su monitorom od 15,4 inča (39 cm) i ekranom osetljivim na dodir, jednim univerzalnim izlazom za struju i USB portovima.

Ručni prtljag

Svaki putnik može kao ručni prtljag poneti:

  • 1 lični predmet i 1 torba
  • Vaš lični predmet mora da stane ispod sedišta ispred vas. Dimenzije ne smeju biti veće od 18 x 14 x 8 inča (45 x 35 x 20 cm).
  • Putnici Basic Economy imaju pravo samo na 1 lični predmet. Sve ostale torbe moraju biti čekirane.
  • Vreće za pelene (1 po detetu), sigurnosna sedišta za decu, šetači i medicinski uređaji ili uređaji za mobilnost se ne smatraju vašim ličnim predmetom ili ručnim prtljagom.
  • Dozvoljen ručni prtljag mora biti u okviru dimenzija 22 inča x 14 inča x 9 inča / 56 x 36 x 23 centimetra i ne sme da prelazi ove dimenzije (uključujući ručke i točkove). Mora se uklopiti u sizer na aerodromu

Ako se vaši predmeti ne uklapaju u dozvoljene dimenzije, moraju biti predati na šalteru za čekiranje. Na određenim aerodromima ili na određenim avionima mogu biti dodatna ograničenja dimenzija prtljaga.

Predati prtljag

Težina i veličina prtljaga – Izračunavaju se granične vrednosti vaše torbe dodavanjem ukupnih vanjskih dimenzija svake torbe, dužine + širine + visine.

Za sve regione, dimenzije dozvoljenog čekiranog prtljaga su:

Dimenzija: 62 in / 158 cm
Težina: 50 lbs / 23 kg
Za prvu / poslovnu klasu i Brazil, težina je 70 lbs / 32 kg

U premijum ekonomskoj i biznis klasi besplatno se mogu predati dve torbe prema gornjoj specifikaciji. U biznis klasi je moguće predati tri torbe.

Po jednu dodatnu besplatnu torbu mogu predati putnici u ekonomskoj.

American Airlines je poznat kao kompanija koja putnicima nudi kompletnu uslugu, a tokom leta oni obično dobijaju topli obrok. Vrsta obroka zavisi od dužine trajanja leta i destinacije.

U ekonomskoj klasi u zavisnosti od dužine i vremena leta American Airlines poslužuje ili kompletan obrok koji uključuje i kuvano jelo, hladni laki obrok (sendvič), hladni obrok (kompletan obrok na poslužavniku) ili snek.

U biznis klasi American Airlines poslužuje kompletne obroke koji se sastoje od nekoliko jela (predjelo, supa, glavno jelo, dezert, salata, hleb). Sva jela su pripremili vrhunski kuvari koji rade za American Airlines i koji brižljivo biraju meni koji će biti poslužen tokom leta.

sistem zabave koji je putnicima na raspolaganju tokom leta. Putničke kabine koje su opremeljene elektronskim uređajima i monitorima nude putnicima brojne zabavne sadržaje (filmove, serije, dokumentarce, muziku…).

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.