Alitalia

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATACallsign
AZALITALIA
Osnovan1999
Počela sa radom01.januar 2015
ČvorištaLeonardo da Vinci–Fiumicino Airport 
Frequent-flyer programFreccia Alata Club
MilleMiglia
SavezSkyTeam
Podružnice  Alitalia City Liner
Flota veličina101
Destinacije
Slogan kompanijeVivi, ama, vola…
ŠtabRim, Italija
Websitealitalia.com

Alitalia – Societa Aerea Italiana (Alitalia – Italian Air Compani), koja posluje kao Alitalia, nacionalna kompanija Italije. Kompanija ima sedište u Fiumicinu u Rimu, Italija. Njeno glavno središte je Aerodrom Leonardo da Vinci-Fiumicino, Rim, a sekundarni aerodrom Linate, Milano. Ostali fokusirani aerodromi su aerodrom Katanija-Fontanarossa, aerodrom Milano-Malpensa, aerodrom Palermo i Aerodrom u Napulju.

Nakon brojnih poteškoća Alitalia je ponovo rođena 1. januara 2015. godine kada je njen partner postala aviokompanija Etihad Airways kupivši 49% njenih akcija. Sa novim partnerom Alitalia je krenula i u novi početak, a najavljeno je da će nova Alitalia biti pravi predstavnik svoje zemlje u svetu i da će osim zastave svoje zemlje širom sveta prenositi i kulturu, običaje i sve ono po čemu je savremena Italija poznata poput dobre hrane, mode, dizajna, muzike. Kompanija je potpuno reorganizovana.

Planira se raskid zajedničke saradnje na transatlantskoj ruti sa partnerima iz Sky Team alijanse Air Franceom i KLM-om, ali Etihad, kao novi suvlasnik, nema nameru da udalji ovu kompaniju iz alijanse, već planira da je uključi u svoju partersku mrežu aviokompanija u kojoj su već i airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways.

FLOTACODESHAREFrequent FlyerPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Kompanija raspolaže flotom od 101 aviona i to:

Airbus A319-10022
Airbus A320-20041
Airbus A321-10012
Airbus A330-20014
Boeing 777-200ER11
Boeing 777-300ER1
kompanija ima sklopljene codeshare ugovore sa sledećim kompanijama:

AeroflotAir SeychellesCroatia AirlinesHainan AirlinesMiddle East AirlinesTAP Air Portugal
Aerolineas ArgentinasairBalticCzech AirlinesHOP!Montenegro AirlinesTAROM
Air CorsicaAzerbaijan AirlinesDelta Air LinesJet AirwaysNikiUzbekistan Airways
Air EuropaBulgaria AirEtihad AirwaysKLMPhilippine AirlinesVietnam Airlines
Air FranceChina AirlinesEtihad RegionalKorean AirRoyal JordanianVirgin Australia
Air MaltaChina Eastern AirlinesFlybeKuwait AirwaysSaudia
Air SerbiaChina Southern AirlinesGol Transportes AéreosLuxairSriLankan Airlines

MilleMiglia je jedan od najstarijih i najprepoznatljivijih nagradnih programa za česte putnike poznatih pod zajedničkim imenom frequent flyers programi. Ovaj program je osnovala Alitalia i on je u celosti prodat 2014. Etihad Airwaysu prilikom dogovora o dve komanije o strateškom partnerstvu koje je relaizovano od 1. januara 2015. godine.

MilleMiglia je klasičan frequent flyer program koji se bazira na skupljanju nagradnih milja i kasnije na njihovom korišćenju za razne beneficije i besplatne karte. Nagradne milje članovima omogućavaju sticanje određenih eksluzivnih statusa koji putnicima omogućavaju i brojne dodatne privilegije: Ulisse Club, Freccia Alata Club, Freccia Alata Plus Club. Status se ostvaruje na osnovu milja koje se skupe u toku jedne kalendarske godine. Na osnovu toga dodeljuje se status putniku za narednu godinu. On je promenjiv na godišnjem nivou.

Nagradne milje se mogu skupljati tokom 24 meseca na sledeći način:

 • na svim letovima Alitalije
 • na letovima aviokompanija iz Sky Team alijanse (Aeroflot, AeroMexico, Air Europa, Air France, China Southern, CSA Czech Airlines, Delta Air Lines, Kenya Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Air, Tarom i Vietnam Airlines)
 • na letovima aviokompanija iz Etihad Airways Partner grupe (Etihad Airways, Jet Airways, airberlin, NIKI, Etihad Regional, Air Serbia i Air Seychelles).
 • na letovima partnerskih aviokompanija (Qantas, GOL i Malaysia Airlines)
 • upotrebom kreditnih kartica American i Diners
 • smeštajem u nekom od hotela iz lanaca: Accor Hotels, Best Western, Concorde Hotels & Resorts, HHonors TM, InterContinental Hotels Group, Marriott, NH Hoteles, Starhotels, Sol Melià, Starwood Hotels & Resorts, Worldhotels
 • najmom automobila u agencijama: Avis, Europcar, Hertz, Maggiore, Sixt
 • kupovinom u Griffair-u, Alitalijinoj free shop prodavnici u avionima tokom leta.

Sve milje koje su skupljene mogu se iskoristiti za neku od sledećih beneficija i nagrada:

 • Povratne besplatne aviokarte na letovima Alitalije
 • Povratne besplatne aviokarte na letovima partnerskih aviokompanija iz Sky Team alijanse i Etihad Airways Partner grupe
 • Upgrade karte za ekonomsku klasu u biznis klasu
 • Humanitarne svrhe, donacije

Alitalia je promenila pravila za prevoz prtljaga na svim svojim letovima od 01. septembra 2010. godine. Počela je da primenjuje komadni koncept, koji se do tada primenjivao samo do Amerike, na svim svojim linijama. Ova nova pravila važe samo za aviokarte koje su izdate 01. septembra 2010. i nakon toga dok se za sve ostale karte izdate ranije primenjuje stari koncept (težinski) koji je bio važeći u trenutku kupovine karte.

Putnici koji imaju karte kupljene pre 1. septembra 2010. treba da provere koja su pravila važila u trenutku kupovine karte. Najbolje je da se za ove informacije obrate svom avioagentu ili predstavništvu Alitalije.

Ručni prtljag

Alitalia dozvoljava unošenje samo jednog komada ručnog prtljaga maksimalne težine do 8kg i maksimalnih dimenzija 55x35x25 cm.

Dodatno mogu poneti laptop, radnu tašnu (aktovku) ili žensku ručnu torbicu.

Predati prtljag

Alitalia primenjuje komadni princip na svim svojim letovima. Ovaj princip je prilično pojednostavljen i podrazumeva besplatan prevoz 1 komada prtljaga maksimalne težine 23 kg.

Ovo se odnosi kako na letove unutar Italije i Evrope tako i na letove ka Severnoj Americi i ostalim delovima sveta.

Izuzetak je Japan, do koga je dozvoljeno besplatno predati dva komada prtljaga. Ovo važi od 7. maja 2013.

Putnici u biznis klasi mogu da ponesu do 3 komada prtljaga svaki težak do 32 kg. Maksimalne dimenzije kofera u zbiru mogu iznositi 158 cm.

Težinski koncept se primenjuje na karte koje su izdate pre 31. avgusta 2010. godine za destinacije unutar Italije i Evrope. Po ovom pravilu putnici mogu da ponesu do 20 kg prtljaga u ekonomskoj i 30 kg u biznis klasi.

Tabela: Besplatan prtljag i doplate za višak prtljaga

Napomena: Iznosi u tabeli su u USD (za letove iz SAD), CAD (za letove iz Kanade), EUR (za sve ostale letove). U tabeli su prikazana samo pravila za putovanja od / do Evrope. Za ostala pravila prema regionu polaska obratite se svom avioagentu ili Alitaliji direktno.

RegionEkonomskaPremijum
ekonomska
BiznisVišak
težine
Dodatna
torba
2. / 3.
Višak
dimenzija
unutar Italije1 x 23kg1 x 23kg1 x 23kg5555 / 20055
unutar Evrope
i severne Afrike
1 x 23kg2 x 23kg2 x 32kg5555 / 20075
Od/do Bliskog Istoka1 x 23kg2 x 23kg2 x 32kg7575 / 20075
Od/do Japana i Kine1 x 23kg2 x 23kg2 x 32kg100100 / 200300
Od/do Kanade1 x 23kg2 x 23kg2 x 32kg7575 / 200300
Do SAD1 x 23kg2 x 23kg2 x 32kg7070 / 200210
Od SAD1 x 23kg2 x 23kg2 x 32kg100100 / 285300

Višak prtljaga

U skladu sa komadnim konceptom Alitalia naplaćuje višak prtljaga pa se tako torba koja je pretovarena i teži više od propisanih 23 kg naplaćuje se od 55 do 100 evra po pravcu fiksno u zavisnosti od destinacije. Ukoliko je pak torba sa ispravnom težinom ali sa većim dimenzijama od maksimalno propisanih (više od 158cm, a manje od 203cm) onda je doplata od 55 EUR do 300 EUR po pravcu u zavisnosti od destinacije. Teža torba se u Evropi naplaćuje 55 evra a veća torba 75 evra.

Ako putnik prepakuje višak prtljaga i rasporedi ga u dve torbe onda će drugu torbu platiti 55 evra fiksno a onda takođe ima maksimalne dimenzije 158cm i težinu 23 kg. Treća torba se naplaćuje fiksno 200 EUR po pravcu.

U zavisnosti od destinacije na letovima Alitalije putnicima će biti poslužen lagani obrok ili snek. Tokom leta se takođe poslužuju kafa, čaj i bezalkoholna pića.

U biznis klasi se putnicima služe i topli obroci u zavisnosti od destinacije i doba dana. Uz obroke se putnicima nudi i veliki izbor pića. Na letovima Alitalije se poslužuju vrhunska italijanska vina i Spumanti, tradicionalni italijanski šampanjac.

U Magnifica biznis klasi putnici imaju poseban ketering. Probrani italijanski kuvari pripremaju tradicionalna jela italijanske kuhinje uz koja se poslužuju vrhunska vina.
Svakog mesec je posvećen autentičnoj kuhinji nekog italijanskog regiona. Tako postoji mesec toskanske kuhinje, napolitanske, sicilijanske i tako redom.

U ekonomskoj klasi se putnicima nudi veliki izbor internacionalnih novina i časopisa kao i standardni Alitalijin časopis „Ulisse“.

Video na zahtev je dostupan u ekonomskoj klasi samo na avionima Boeing B777 a putnicima je na raspolaganju repertoar od 45 filmova.

U premijum ekonomskoj klasi koja se u Alitaliji naziva Classica Plus putnicima je omogućen nešto bogatiji program zabave tokom leta. Na novim avionima A330 na linijama ka Majamiju i Njujorku putnicima je na raspolaganju video na zahtev (45 filmova) i usb priključak za punjenje prenosnih računara ili mp3 plejera.

Putnici u biznis klasi na dugolinijskom i srednjelinijskom saobraćaju (koji traju preko 3 sata i 10 minuta) imaju lične LCD ekrane sa velikim izborom zabavnih sadržaja među kojima su i najnoviji italijanski i internacionalni filmovi.

Destinacije do kojih kompanija ima redovne direktne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.