Air France

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATACallsign
AFAIRFRANS
Osnovan1933
ČvorištaŠarl de Gol Pariz       Orli Pariz
Frequent-flyer programFlying Blue
SavezSky Team
Flota veličina225
Destinacije204
Matična kompanija Air France – KLM
Slogan kompanije France is in the air
ŠtabŠarl de Gol Pariz
Website airfrance.com

Air France je nacionalna aviokompanija Francuske. To je jedna od najvećih i najpoznatijih svetskih aviokompanija. Osnivač je jake avioalijanse Sky Team. Air France je kupovinom većinskog paketa holandske aviokompanije KLM krajem 2003. stvorila najveću aviokompaniju u svetu (Air France-KLM) po prihodima od aviosaobraćaja i najveću evropsku aviokompaniju po preletenim putničkim kilometrima. Sa partnerskom aviokompanijom iz alijanse Delta Air Lines-om Air France je uspostavio zajedničke transatlantske letove pa je na ovoj rutu među vodećim aviokompanijama. Air France i British Airways su zajedno razvili i koristili prvi putnički supersonični avion Concorde od 1976. do 2003. godine.

Posebna aviokompanija koja je u vlasništvu Air France-a i KLM-a „CityJet“ obavlja isključivo poslovne letove manjim avionima čiji je kabina u potpunosti uređena kao biznis klasa. ova kompanija ima let između pariskog aerodroma Orli (Orly) i londonskog aerodroma City (LCY) koji je veoma popularan kod poslovnog sveta zbog blizine centru grada. Aerodrom je udaljen samo 20 minuta od centra Londona i to ga čini idealnom destinacijom za putnike kojima je vreme veoma bitno. Tarife za letove ove kompanije su maksimalno fleksibilne i putniku omogućavaju potpunu slobodu u svakom trenutku.

FLOTACODESHAREFrequent flyerPUTNE KLASEPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Avioniu upotrebiporučenoAvioniu upotrebiporučeno
Airbus A318-10018Airbus A340-3009
Airbus A319-10038Airbus A350-90021
Airbus A320-20043Airbus A380-80010
Airbus A321-1005Boeing 777-200ER25
Airbus A321-20015Boeing 777-300ER43
Airbus A330-20015Boeing 787-9314
Kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa kompanijama:

Adria AirwaysairBalticCroatia AirlinesLuxair
AeroflotAircalinCzech AirlinesMiddle East Airlines
Aerolíneas ArgentinasAlaska AirlinesDelta Air LinesMNG Airlines
AeroméxicoAlitaliaEtihad AirwaysMontenegro Airlines
Air Antilles ExpressAll Nippon AirwaysFinnairSaudia
Air AstanaAtlasGlobalFlybeSingapore Airlines
Air AustralAustrian AirlinesGaruda IndonesiaSwiss International Air Lines
Air BurkinaAzerbaijan AirlinesGol Transportes AéreosTAAG Angola Airlines
Air CorsicaBangkok AirwaysHOP!TAROM
Air EuropaBelaviaJapan AirlinesUkraine International Airlines
Air MaltaBulgaria AirJet AirwaysVietnam Airlines
Air MauritiusChina Eastern AirlinesKenya AirwaysWestJet
Air SerbiaChina Southern AirlinesKLMWinair
Air SeychellesCityJetKorean Air
Air Tahiti NuiComairLATAM Brasil

Program nagrađivanja lojalnih putnika dve su kompanije pokrenule nakon spajanja. Do tada popularni frequent flyer programi „Fréquence plus“ (Air France) i veoma slavan Flying Dutchman (KLM) ujedinili su se u jedinstveni program nazvan „Flying Blue“. Ovom su programu ubrzo pristupile i ostaleaviokompanije iz Sky Team alijanse kao i mnoge druge van alijanse. Kuriozitet proframa je da njega prihvataju i neke aviokompanije iz konkurentske Oneworld alijanse (British Airways, Malev, Qantas) za pojedine svoje letove ili samo za skupljanje nagradnih milja ali ne i za njihovo iskorišćavanje.

Letenjem na bilo kom letu neke od aviokompanija članica ili učesnica u programu putnik stiče određeni broj nagradnih milja. Ukupan broj ostvarenih milja se računa u određivanju putnikovog frequent flyer statusa koji može biti: Ivory (Slonovača), Silver (Srebro), Gold (Zlato) ili Platinum (Platina). Ove milje se takođe beleže na putnikovom ff nalogu i kasnije se mogu upotreiti u razne svrhe. Putnik može iskoristiti svoje sakupljene milje za dobijanje besplatne karte, upgrade na višu klasu, kupovinu nekog luksuznog poklona iz inflight duty free prodavnice i slično. Način skupljanja i korišćenja milja je precizno definisan programom. Pored aviokompanija u program su uključeni i hoteli, rent a car agencije, tržni centri.

Putnici koji žele dabudu učesnici u ovom programu mogu se prijaviti online preko sajta bilo koje od Sky Team-ovih aviokompanija ili to mogu uraditi u predstavništvu ovih kompanija, svojoj putničkoj agenciji ili putem pošte, slanjem pristupnice koja se može dobiti u turističkim agencijama ili u inflight časopisima.

Air France svim svojim putnicima nudi brojne pogodnosti koje odgovaraju i poslovnim putnicima. Ubrzane aerodromske procedure, posebno na pariskom aerodromu Šarl de Gol (CGD) su veoma zgodne za putnike koji odlaze na kratak put ili se čak vraćaju istog dana. Čak nije potrebno da budu putnici biznis klase da bi prošli kroz aerodrom veoma brzo. Potrebno je da sve što je moguće urade sami od kuće ili sa posla i da po dolasku samo prošetaju do svog gejta i aviona. To im omogućavaju brojni online servisi zatim automati za samostalno čekiranje, drop-off šalteri gde mogu brzo predati svoj prtljag ako ga imaju.

Što se tiče mreže linije Air France-a ona je takva da zadovoljava i najzahtevnije poslovne putnike. Preko Pariza spojeni su sa svim finansijskim i polsovnim centrima u svetu i posebno u Evropi. Između Amsterdama i Pariza postoji 15 dnevnih linija. Slično je i prema Londonu, Milanu, Pragu, Madridu, Kopenhagenu, Moskvi…

Poslovnim putnicima koji zahtevaju veći luksuz i udobnost Air France nudi brojne ulsuge kako na aerodromima pre i posle leta tako i tokom samog leta u više posebnih putničkih kabina paćljivo određenih tako da zadovoljavaju sve vrste poslovnih putnika.

Premium Voyageur

Za biznismene čije su firme zbog krize prinuđene na štednju i na smanjenje troškova Air France je uveo potpuno novu putnu klasu – Premium Voyageur. Ovu klasu će moći da koriste poslovni putnici čije firme imaju restrikcije za putovanja u biznis klasi ili mala i srednja preduzuća kao i firme sa ograničenim budžetom za poslovna putovanja. Ova klasa predstavlja zapravo kombinaciju ekonomske i biznis klase. Premium Voyageur putnicima nudi više komfora u poređenju sa ekonomskom klasom po cenama koje su znatno niže od biznis klase. U Air France-u ističu da je ova klasa jedinstvena u Evropi, pripremljena je po uzoru na biznis klasu. Za nju je odvojena posebna putnička kabina koja će se nalaziti između ekonomske (Voyageur) i Biznis (Affairs) kabina. Može se rezervisati na dugolinijskim letovima na avionima Boeing 777, Airbus 330, 340 i 380.

Premium Voyageur klasu odlikuje više ličnog prostora, sedišta imaju velike naslone (97cm) šira su od onih u ekonomskoj klasi (48cm) i mogu da se obaraju pod uglom od 123°. Naslon za ruke je širi a putnici imaju i više mesta za odlaganje ličnih stvari. Sedišta su opremljena ličnom lampom za čitanje a putnicima je na raspolaganju i podupirač za noge kao i produženo postolje za laptop. Svako sedište ima sopstveni PC priključak. Tokom leta putnici Premium Voyageur klase mogu da uživaju u kompletnoj ponudi zabave tokom leta. Ponuđena im je video zabava preko većeg ekrana (27cm). U ponudi se nalazi 85 filmova, najnovijih serija, dokumentarnih emisija i vesti, video igrice, časovi jezika, 24 muzička kanala, preko 200 muzičkih cd naslova. Hrana i piće za putnike Premium Voyageur klase su pažljivo birani od strane renomiranih kuvara Air France-a a posluženje tokom leta se sastoji od raznih aperitiva, alkoholnih i bezalkoholnih pića, šampanjca, i više toplih obroka.

Posebne pogodnosti u ovoj klasi putnicima su omogućene većom fleksibilnošću tarifnih pravila. Putnici imaju pristup širokom spektru online usluga, imaju prioritetnu registraciju (check-in) kao i ukrcavanje i iskrcavanje (odmah nakon putnika prve i biznis klase kao i više besplatnog prtljaga: 30 kg (po težinskom konceptu) i 2 komada prtljaga po 23 kg (po komadnom konceptu). Putnici koji su članovi Flying Blue frequent flyer programa Air France-a imaju mogućnost bržeg zarađivanja milja kao i mogućnost prelaska na biznis klasu za duplo manje milja nego kada se prelazak vrši sa ekonomske klase.

Premium Eco(nomy) je odgovarajuća klasa Premium Voyageur klasi na letovima u evropmediteranskom saobraćaju.

La Navette

je posebna ekonomska putnička klasa sa izuzetnom fleksibilnošću, koja se primenjuje na šatl letovima u unutrašnjem saobraćaju u Francuskoj. La Navette predstavlja poseban šatl avioprevoz između pariskog aerodroma Orli (Orly) i najvažnijih francuskih destiancija: Marsej, Bordo, Nica i Tuluz. Avioni na ovim relacijama poleću na svakih sat vremena a u špicu i na 15-tak minuta a putnici koji poseduju La Navette kartu mogu da se ukrcaju na prvi slobodni let do željene destinacije. La Navette omogućava najkraći deadline za čekiranje na svetu: samo 20 minuta pre polaska. Aerodromski hol 2 na Orliju je posebno rezervisan za ovu uslugu a nedaleko od njega postoji poseban parking za putnike. Tokom leta putnicima je na raspolaganju besplatan ketering kao i udobnija putnička kabina sa više prostora za noge.

Alizé

Premijum ekonomska klasa na letovima između pariza i Kariba i Indijskog Okeana se nazova „Alize“. Ova specijalnu putničku kabinu odlikuje poseban luksuz i komfor u zavisnosti od tipa aviona. Sedišta su šira i obaraju se pod uglom od 123  stepena. Ketering je bogat. Servira se posebno birano vino i šampanjac a hrana se poslužuje u porcelanskom posuđu. Na letovima dužim od deset i po sati putnicima je na raspolaganju sladak buffet za slučaj da ogladne između obroka.

Les Affaires (biznis klasa)

Putnici u biznis i prvoj klasi imaju na rasplaganju vrhunsku vinsku kartu i prvoklasnu francusku kuhinju. Svakoga dana putnicima su na raspolaganju četiri različita francuska jela. Avioni na letovima koji su duži od deset sati poseduju deo sa barom gde je putnicima u biznis i prvoj klasi na raspolaganju buffet.

Putnici u biznis klasi dobijaju mini pribor za putovanje koji sadrži putnu kozmetiku a na raspolaganju im je i vuneno ćebe, hipoalergenski jastuk, toaletni peškiri, lična garderoba.

Sedišta su široka sa mogućnošću obaranja u krevet. Tako su postavljena da prostor za putnika nije ugrožen susednim sedištima.

Putnici sa kartama za biznis klasu imaju posebne pogodnosti i na aerodromima, kao što su besplatno korišćenja luksuznih salona, pomoć zemljskog osoblja prilikom transfera, prioritetno čekiranje i preuzimanje prtljaga, više nagradnih milja za Flying Blue program.

Le Premier (prva klasa)

Prva klasaje još luksuznija od biznis klase. Sedišta su postavljena pod uglom i odvojena su paravanima tako da svaki putnik ima dosta ličnog prostora. Sedišta se razvlače u dva metra dug pravi krevet sa madracom. A kada je u poloćaju sedišta naspram se nalazi pomoćno sedište za još jednu osobu (saputnika ili kolegu). Prostor je opremljen za rad sa dodatnom lampom i priključkom za laptop računar.

Putnicima prve klase (Le Premier) na raspolaganju je i posebno dizajniran i uređen salon prve klase na aerodromu Šarl de Gol u Parizu. Na raspolaganju imaju luksuzan restoran, relaksacionu zonu kao i potpuno opremljene i funkcionalne radne prostorije.

Ručni prtljag

Kod Air France-a se razlikuju pravila za prevoz ručnog prtljaga u zavisnosti od destinacije i putne klase. Air France razlikuje tri zone: zona domaćeg saobraćaja (Francuska), zona evromediteranskog saobraćaja (Evropa, Severna Afrika, Izrael) i zona interkontinentalnog saobraćaja (sve ostalo).

U ekonomskoj klasi (Voyager) u sve tri zone dozvoljeno je poneti jedan komad ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija: 55 x 35 x 25 cm plus jednu priručnu torbicu (lap top, fotoaparat, ženska torbica i slično). Maksimalna težina dozvoljenog prtljaga ne sme preći 12 kg. Ova pravila važe i za premium eco klasu u evropmediteranskom saobraćaju.

U biznis klasi (Premium Bussines u evromediteranskom i Premium Voyageur i Affairs u interkontinentalnom saobraćaju) dozvoljavaju i jednu dodatnu manju torbu maksimalnih dimenzija 45 x 20 x 35 cm. Ručni prtljag ne sme preći 18 kg.

Predati prtljag

Air France primenjuje komadni koncept za predati prtljag. Broj besplatnih kofera koji ispunjavaju propisane standarde zavisi od putne klase i od članstva u Flying Blue programu.

Svi koferi koji se predaju prilikom registracije moraju imati maksimalno prisane ukupne dimenzije 158 cm i težinu do 23 kg. Svako prekoračenje jednog od ova dva pravila zahteva plaćanje viška registrovanog prtljaga. Torbe koje teže više od 32 kg ne mogu biti primljene u avion bez prethodne najave aviokompaniji i odobrenja.

Putna klasaBroj koferaUz Flying Blue
Ekonomska klasa – Voyageur1 x 23kg+ 1 x 23kg
Ekonomska plus klasa (Premium Eco /  Premium Voyageur)2 x 23kg+ 1 x 23kg
Biznis klasa (Premium Affairs, Affairs)2 x 32kg+ 1 x 32kg
Prva klasa (La Premier)3 x 32kg+ 1 x 23kg

Dodatne torbe i višak prtljaga

Dodatne torbe preko propisanih količina (videti prethodnu tabelu) se plaćaju u zavisnosti od putne klase. Jedna dodatna torba u ekonomskoj klasi se plaća 55 evra po pravcu za letove unutar Evrope, između Evrope i severne Afrike i Izraela kao i prema francuskim prekomorskim teritorijama. Nadoknadu od 75 evra platiće putnici na letovima ka Bliskom Istoku, Indiji, severnoj i južnoj Americi i svim ostalim destinacijama.

U svim ostalim klasama (ekonomska plus, biznis, prva) doplata iznosi oko 200 evra po pravcu.

U slučaju polaska iz SAD-a ili Kanade ovi iznosi doplate se naplaćuju u lokalnim valutama. Njihova vrednost je 75 EUR / 75 USD / 75 CAD za ekonomsku klasu i 200 EUR / 200 USD / 200 CAD za sve ostale klase.

Članovi Flying Blue programa (svi nivoi osim osnovnog) imaju prvo na jedan besplatan ekstra kofer (videti gornju tabelu).

Nadoknada za višak prljaga se može platiti unapred ukoliko putnik zna da će mu trebati. Ova usluga je omogućena samo putem interneta. Naručivanje i plaćanje se vrši isključivo online putem kreditne kartice. Putnik na ovaj način plaća 20% manji iznos doplate od predviđene. Ova usluga ne isključuje pravo na besplatan ekstra kofer za putnike članove Flying Blue programa.

Online doplata se vrši na lokalnim sajtovima Air France-a i moguća je i za putnike iz Srbije.

Sportska oprema

  • Sva sportska oprema se tretira kao i svaki drugi registrovani prtljag i ne plaća se posebno. Oprema mora biti propisano spakovana. O detaljima na koji način se oprema pakuje i priprema za transport putnik treba da se informiše ili direktno na sajtu Air France-a, u predstavništvu ove aviokompanije ili kod svog avioagenta.
  • U sportsku opremu koja se može prevoziti kao regularan predati prtljag spadaju: golf oprema, pecaroški pribor, bicikli, skijaška oprema, skuteri, surf oprema i oprema za vodene sportove (osim windsurf-a).
  • Oprema za windsurfing podleže posebnim pravilima zbog svojih specifičnih dimenzija i za nju se mora platiti posebna nadoknada od 70 evra po pravcu (za letove unutar Francuske i Evrope) i do 200 evra po pravcu za interkontinentalne letove. Ova opreme koja se posebno plaća ne računa se u predati prtljag.

Gubitak prtljaga

U slučaju da Air France ne pronađe izgubljeni prtljag u roku od tri dana putnici imaju pravo na odštetni zahtev koji se mora uputiti kompaniji u roku od 21 dana. Kao prvi dan se računa dan dolaska (kada je registrovan gubitak prtljaga).

Tokom leta Air France putnicima nudi hranu i piće u zavisnosti od dužine leta, i destinacije. Putnicima se serviraju doručak, ručak, snek ili večera u zavisnosti od doba dana. Na dužim letovima ka Aziji putnici će pored tradicionalne francuske kuhinje biti u prilici da probaju i jela iz lokalnih azijskih kuhinja.

Specijalni obroci (košer, vegeterijanski i sl.) su dostupni na letovima koji su duži od 2 sata i 35 minuta. Ovakvi obroci se moraju zatražiti bar 48 sati ranije i aviokompanija treba da ih potvrdi. Najbolje je ove obroke zatražiti prilikom rezervacije ili kupovine karte.

U zavisnosti od putne klase obroci se razlikuju. Putnici u biznis i prvoj klasi imaju na rasplaganju vrhunsku vinsku kartu i prvoklasnu francusku kuhinju. Svakoga dana putnicima su na raspolaganju četiri različita francuska jela. Avioni na letovima koji su duži od deset sati poseduju deo sa barom gde je putnicima u biznis i prvoj klasi na raspolaganju buffet.

 

Air France u svojim avionima nudi standaradna program zabave tokom leta. Raspoloživost sadržaja zavisi od dužine leta i tipa aviona a putnicima je standardno na raspolaganju veliki broj filmova, serija, muzike, video igrica, dokumentaraca. Ukupni sadržaji koji su putnicima na raspolaganju prelaze 600 sati različitog programa.

Geovision

Geovisionje program praćenja leta, prikaz samog leta u realnom vremenu, satelitski prikaz nadletanih područja i zemalja sa prikazom značajnih podataka o zemljama koje se preleću i o pojedinostima samog leta kao što su visina krstarenja, spoljna temperatura, udaljenost od krajnje destinacije

Eksterne kamere

Na pojedinim interkontinentalnim letovima na avionima Airbus A330, B777 i A380 postoje spoljne kamere na značajnim mestima na avionu (na nosu ili repu). Ove kamere snimaju spoljašnjost tokom leta i putnici mogu imati novi pogled na letenje.

Destinacije do kojih kompanija obavlja redovne direktne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.