KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATA Callsign
AB AIR BERLIN
Osnovan 1978  kao Air Berlin USA
Počela sa radom 1979
Prestala sa radom 28.10.2017
Frequent-flyer program topbonus
Savez OneWorld
Podružnice   Belair
Luftfahrtgesellschaft Walter
Flota veličina 119
Destinacije 37
Slogan kompanije Your airline
Štab Airport Bureau Center
Charlottenburg-Wilmersdorf,
Berlin, Germany
Website

 

Air Berlin je druga po veličini nemačka aviokompanija i sedma u Evropi prema broju prevezenih putnika (33 mil). Air Berlin je nastao 1978. godine kao čarter prevoznik specijalizovana za prevoz nemačkih turista iz tadašnjeg Zapadnog Berlina (SR Nemačka) do mediteranskih odmorišnih destinacija. Pošto nemačke kompanije nisu mogle da lete do Z. Berlina, ona je osnovana u SAD kao američka kompanija. Prva linija bila je od Berlina do Palma de Majorke. Nakon spajanja dve Nemačke, Airberlin se transformiše u aviokompaniju za redovan saobraćaj. Odmah prihvata lowcost model poslovanja i otvara brojne nove linije ka Mediteranu ali i unutar Nemačke. Poslovni koncept kompanije je hibridni: putnicima pruža tradicionalne usluge uz mogućnost izbora i postojanje lowcost tarifa.

Krajem septembra 2017. kompanja je proglasila insolventnost, kako bi ubrzo nakon toga ušla u stečaj te ugasila sve svoje vazdušne linije prvo prekookeanske, a zatim i domaće. Zvanično je 28. oktobra 2017. godina, kompanija Air Berlin prestala sa operacijama zadnjim letom na liniji Minhen – Berlin. Nekoliko hiljada radnika, kao i dio flote će preuzeti Lufthansa, nacionalni avio prevoznik. Nemački nacionalni avio prevoznik Lufthansa će preuzeti deo aviona u svoju flotu, a ostatak će biti vraćen najmodavcima.

FLOTACODESHARETARIFEPRTLJAGU TOKU LETADESTINACIJE
Airberlin ima jednu od najmlađih flota u Evropi. U ovoj kompaniji tvrde da redovno obnavljaju svoje avione i da tako zadržavaju nisku prosečnu starost svojih aviona što čini ovu kompaniju sigurnom, ekonomičnom i ekološkom.

Airberlin poseduje veliku flotu od 119 aviona od čega je 11 turboelisnih Dash 8 Q400 i 14 širokotrupnih Airbus A330, dok su svi ostali uskotrupni mlazni avioni za kratke i srednje dugačke linije iz familije Airbus A320 (A319, A320, A321) i iz Boeingove familije 737NG (737-700, 737-800). Airberlin ima 15 naručenih Dreamlinera, najmanjen modela 787-8.

Kompanija ima sklopljene codeshare ugovore sa sledećim kompanijama:

 • Air Serbia
 • Air Seychelles
 • airBaltic
 • Alitalia
 • Austrian Airlines
 • Bangkok Airways
 • British Airways
 • Bulgaria Air
 • Czech Airlines
 • Darwin Airline
 • Etihad Airways
 • Eurowings
 • Finnair
 • Flybe
 • Hainan Airlines
 • Iberia
 • Japan Airlines
 • Jet Airways
 • Lufthansa
 • Meridiana
 • Niki
 • Pegasus Airlines
 • Royal Jordanian
 • S7 Airlines
 • SriLankan Airlines
 • Swiss International Air Lines
 • Virgin Australia
Airberlin primenjuje hibridni tarifni koncept koji podrazumeva više tarifnih razreda sa različitim nivoom usluga koje se nude putnicima. U okviru ekonomske putne klase postoji tri tarifna razreda: FlyDeal, FlyClassic i FlyFlex, a isti tarifni razredi postoje i u okviru biznis klas : FlyDeal Business, FlyClassic Business i FlyFlex Business.

FlyDeal tarifa je najniža. Ona dozvoljava besplatnu predaju jednog komada prtljaga (do 23kg), dok se druga torba ili dodatni, specijalni prtljag plaćaju posebno. Čekiranje na aerodromu je takođe uključeno u cenu. FlyDeal tarifa je nerefudabilna i ne dozvoljava promene na kratkim i srednje dugim linijama, dok je promenjiva i dozvoljava refundaciju uz plaćanje penala na dugolinijskim letovima.

FlyClassic tarifa je standardna tarifa koja obuhvata ručni i predati prtljag, čekiranje i obrok tokom leta, a dozvoljava i promene karte ili otkazivanje uz doplatu.

FlyFlex tarifa je puna fleksibilna tarifa ekonomske klase, koja uključuje dva ručna prtljaga, dva predata prtljaga (do 23kg svaki), hranu i piće tokom leta i dozvoljava promenu karte ili otkazivanje bez plaćanja penala samo uz doplatu do prve raspoložive tarife.

Tri biznis tarife sve podrazumevaju tretman koji putnici u biznis klasi i očekuju. Njima je dostupna kabina biznis klase tokom leta, luksuzno posluženje sa više jela u okviru obroka, na aerodromima mogu da koriste salone biznis klase, prioritetne šaltere. Imaju pravo da predaju dva komada prtljaga besplatno (do 32kg svaki). Razlika između ove tri tarife je jedino u fleksibilnosti odnosno, promene kod najniže tarife (FlyDeal Business) nisu moguće, kod srednje tarife (FlyClassic Business) su moguće uz doplatu, dok su kod FlyFlex Business moguće bez ikakve doplate.

 • Ručni prtljag

  Jedan komad ručnog prtljaga koji se može uneti u putnički kabinu može da teži do 8kg (10kg sa laptop računarom) i čije dimenzije ne prelaze 55cm x 40cm x 20cm.

  Putnici u ekonomskoj klasi u tri najniže tarife (JustFly, FlyDeal ili FlyClassic) imaju pravo na jedan komad ručnog prtljaga.

  Putnici u ekonomskoj klasi sa FlyFlex tarifom kao i putnici u biznis klasama (sve tarife) imaju pravo nadva komada ručnog prtljaga. Ovo pravilo ne važi za letove od/do SAD ili Kanade.

  Putnici u svim klasama sa svim tarifama osim JustFly mogu dodatno da ponesu jednu laptop torbu ili ličnu žensku torbicu.

  Predati prtljag

  Airberlin primenjuje komadni koncept za prevoz putničkog prtljaga što znači da dozvoljava besplatan prevoz jednog komada prtljaga maksimalne težine do 23kg u ekonomskoj ili dve torbe po 32kg u biznis klasi.

  Međutim pravo na besplatni prtljag nemaju svi putnici već to zavisi od tarife.

  Uz tarifu JustFly putnik nema pravo na besplatni prtljag već ga može dokupiti online po ceni od 15 evra po komadu i letu ili na aerodromu po ceni od 70 evra po komadu i letu.

  Sve tarife osim JustFly omogućavaju besplatan predati prtljag. U ekonomskoj klasi dozvoljena je jedna torba besplatnog prtljaga uz tarife FlyDeal i FlyClassic i dve torbe uz FlyFlex.

  U biznis klasi je dozvoljeno u svim tarifama po dve torbe predatog prtljaga od kojih svaka može da ima 32kg težine.

  Višak prtljaga

  Svaka dodatna torba preko besplatnog limita za prtljag se plaća dodatno, a doplata zavisi od tarife i veličine torbe, koja može biti do 23kg ili od 23 do 32kg.

  Doplata za dodatnu torbu je od 70 do 250 evra po letu.

  Sportska oprema

  Sportska oprema se prevozi u okviru prtljažnog limita i pravila za prevoz viška prtljaga. uz tarifu JustFly ne postoji mogućnost prevoza sportske opreme. Uz sve ostale tarife ima, a doplate su u zavisnosti od težine sportske opreme i od tarife od 70 do 250 evra po letu.

  Kućni ljubimci

  Kućni ljubimci se mogu prevoziti na letovima Airberlina prema univerzalnim pravilima IATA. Ljubimci moraju biti u propisanom transporteru.

  Unutar putničke kabine mogu da se prevoze ljubimci koji zajedno sa transporterom teže do 6kg. Tada se naplaćuje prevoz od 30 evra po letu na kratkolinijskim letovima pa do 100 evra po letu na dugolinijskim interkontinentalnim letovima.

  U prtljažniku mogu da se prevoze ljubimci koji su teži od 6kg (zajedno sa transporterom). Za njih se plaća doplata od 75 evra na kratkolinijskim letovima do 150 evra na dugolinijskim letovima.

  Svi ljubimci se moraju unapred prijaviti aviokompaniji i za njihov prevoz aviokompanija treba da izda saglasnost.

Ketering

Na letovima Airberlina se razlikuje posluženje u zavisnosti od dužine trajanja leta i putne klase.

Na kratko i srednjelinijskim letovima putnicima se poslužuje snek (unutar Nemačke i na letovima do 90 minuta) i sendviči (na letovima preko 90 minuta).

Na srednjedugim letovima se poslužuju razna peciva, bageti, grickalice i čokoladice.

Na letovima preko dva sata Airberlin nudi mogućnost naručivanja specijalnih besplatnih lakših obroka: vegetarijnskog senvdiča, bezglutenskog obroka, obroka bez laktoze ili veganskog obroka. Ovi obroci se mogu naručiti do 48 sati pre planiranog leta preko servisnog centra Airberlina (011/32-16-888).

Na letovima Airberlina putnicima se služi besplatna kafa ili čaj, bezalkoholna pića i voćni sokovi kao i izbor alkoholnih pića.

Na domaćim letovima unutar Nemačke besplatno se služe pivo, vino i penušavo vino (od 14 časova)

U biznis klasi putnicima se služe vrhunska vina, Nespreso kafa i Sansibar topli obroci vrhunskog kvaliteta.

Sansibar Gourmet Meal

Na većini letova Airberlina koji traju preko 60 minuta se služe dodatni obroci (Sansibar Gourmet Meal) koji se mogu unapred naručiti. U okviru ove ponude se nalazi veoma veliki izbor toplih sendiča, pica, salata, toplih obroka, a cene se kreću od 5 do 15 evra.

Zabava tokom leta

U kratkom i srednjelinijskom saobraćaju tokom leta se putnicima prikazuju serije, muzički spotovi i crtani filmovi, a oni koji žele mogu za 3 evra da kupe slušalice i da prate program. Na letovima dužim od četiri sata se prikazuju i filmovi. Radio kanali su besplatni i dostupni su na svakom sedištu.

U avionu postoje i novine i magazini kao i Airberlinom inflight časopis.

U avionima za dugolinijski saobraćaj svako sedišta ima svoje USB priključak, monitore, a putnici imaju individualni pristup sistemu zabave koji sadrži najnovije filmske hitove, TV serije, video igrice, muzičke albume i audio knjige. Airberlin nudi preko 200 sati zabavnog programa. Slušalice su besplatne.

Destinacije do kojih kompanija ima redovne letove:

Asia
Israel Tel Aviv – Ben Gurion Airport
Europe
Austria Salzburg – Salzburg Airport
Vienna – Vienna International Airport
Czech Republic Prague – Václav Havel Airport Prague
Denmark Copenhagen – Copenhagen Airport
Finland Helsinki – Helsinki Airport
France Paris – Paris-Charles de Gaulle Airport
Nice – Nice Airport
Germany Berlin – Berlin Tegel Airport Hub
Cologne/Bonn – Cologne Bonn Airport
Düsseldorf – Düsseldorf Airport Hub
Frankfurt – Frankfurt Airport
Hamburg – Hamburg Airport
Karlsruhe/Baden-Baden Airport
Munich – Munich Airport
Nuremberg – Nuremberg Airport
Saarbrücken – Saarbrücken Airport
Stuttgart – Stuttgart Airport
Westerland – Sylt Airport
Hungary Budapest – Budapest Liszt Ferenc International Airport
Iceland Reykjavík – Keflavík International Airport
Italy Bologna – Bologna Airport
Catania – Catania-Fontanarossa Airport seasonal
Florence – Peretola Airport
Milan – Linate Airport
Naples – Naples Airport seasonal
Olbia – Olbia – Costa Smeralda Airport seasonal
Rome – Leonardo da Vinci Airport
Venice – Venice Marco Polo Airport
Poland Gdańsk – Gdańsk Lech Wałęsa Airport
Kraków – John Paul II International Airport Kraków-Balice
Warsaw – Warsaw Frédéric Chopin International Airport
Spain Barcelona – Barcelona Airport
Sweden Gothenburg – Göteborg Landvetter Airport
Stockholm – Stockholm-Arlanda Airport
Switzerland Geneva – Geneva Airport
Zürich – Zürich Airport
Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.