Milan Linate (LIN)

Објави putovanjeonline

Milano Linate (IATA: LIN ICAO: LIML) je sekundarni međunarodni aerodrom u Milanu, drugi po veličini u Italiji, iza Malpensa aerodroma. Linate je u 2015. opslužio 9,689,635 putnika i koristi se kao baza Alitalia i Alitalia CITILINER. Aerodromom upravlja SEA –Aeroporti di Milano.

Aerodrom je izgrađen pored Idroscalo Milana 1930. kada je Taliedo Aerodrom koji se nalazio 1 km (0.62 mi) od južne granice Milana, jedan od prvih aerodrome u Italiji i među prvim aerodromima u svetu, postao premali za komercijalni saobraćaj. Linate je potpuno obnovljena u 1950. i ponovo u 1980-ih.

Od 2001. godine, uprkos tome što je Linate bliže centru Milana – samo 7 km (4 mi) istočno od centra grada, u poređenju sa aerodromom Malpensa, koji je 49 km (30 mi) severozapadno od centra grada, njegov je kapacitet smanjen zakonom od 32 slotova na sat (tehnički kapacitet) do 22 slotova na sat (politički odlučen kapacitet), pri čemu je dozvoljen samo domaći ili međunarodni letovi unutar EU.


Terminal 

Linate ima jedan puntnički terminal od tri sprata. U prizemlju sadrži check-in i poseban deo za podizanje prtljaga kao i servisnim pultovima kao I sekundarnu odlaznu zonu sa autobuskim ukrcavanjem. Prvi sprat ima glavnu zonu odlazaka sa nekoliko prodavnica, restorana i uslužnih objekata. Drugi sprat se koristi za poslovni prostor. Zgrada terminala ima pet stajanki za avione, od kojih svi su opremljeni sa džet-mostovima. Još nekoliko parking mjesta su dostupni preko prilaza koji se koriste za kao gejtovi za ukrcavanje autobusom.


Transfer

    Automobil                                                                                                                         

Aerodrom se nalazi u ulici Viale Enrico Forlanini uz raskrsnice sa autoputem A51 (izlaz 6 Aerodrom Linate). A51 je deo magistralnog prstena grada, tako da se aerodrom može se doći iz bilo kog pravca. Taksi i najam vozila su na raspolaganju.

    Autobus

Do aerodrome Linate se može doći gradskim prevozom linijom 73 od Piazza San Babila u centru Milana, kao i iz drugih mesta u okviru grada koristeći usluge drugih autobuskih prevoznka. Autobuski prevoz sa i na Monza, Brescia i Milan Malpensa Airport se takođe dostupni.


DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.