Barselona El Prat (BCN)

Објави putovanjeonline

Barcelona-El Prat Airport (IATA: BCN, ICAO: LEBL) takođe poznat kao Barcelona Airport, je međunarodni aerodrom nalazi se 12 km (7.5 mi ) jugozapadno od centra Barselone, Španija, leži u opštinama El Prat de Llobregat, Viladecans, i Sant Boi.

To je glavni aerodrom u Kataloniji, drugi po veličini i drugi najprometniji u Španiji iza Madrid-Barajas Airport, a takođe i sedmi najprometniji u Evropi. Na ovom aerodromu se nalazi središte aviokompanija Vueling, Rianair i Norvegian Air International i fokus grada za Iberia i Air Europa. Aerodrom uglavnom služi za domaće i evropske destinacije, takođe ima letove ka Severnoj Americi (SAD i Kanada), Južnoj Americi (Argentini, Brazilu, Kolumbiji i Peru), Bliskom istoku (Egipat, Izrael, Liban, Jordan, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katar), Azija (Kina, Pakistan, Singapur i Južna Koreja), i Afrika (Senegal, Gambija, Tunis, Alžir i Maroko).

Barcelona prvi aerodrom, koji se nalazio na El Remolar, počeo je sa radom 1916. godine, međutim, nije imao dobre perspektive za proširenje, tako da novi aerodrom u El Prat otvoren u 1918. Prvi avion koji je bio Latecoere Salmson 300 koji je stigao iz Tuluza sa krajnjeg odredišta Casablanca. Komercijalna služba počela je 1927. sa uslugom kompaniji Iberia za Madrid Cuatro Vientos Airport. Ovo je bila prva Iberia linija.

Aerodrom ima 3 piste, dve paralelne, utvrđene 07L / 25R i 07R / 25L (kasnije otvorenu u 2004) i unakrsnu pistu 02/20. Postoje dva terminala T2, što je zbir prethodnog terminala A, B i C, koji se nalazi na severnoj strani aerodroma i T1, na zapadnoj strani, koji je otvoren 16. juna 2009. Od 2014. dva terminala imaju ukupni broj od 268 šaltera i 64 kapije za ukrcavanje putnika. Operacije na aerodromu su ograničeni isključivo na Instrument Flight Rules (IFR) letove, osim za sanitarne, vanredno stanje i državne VFR letove.


Terminal

Terminal 1 (T1)

Novi terminal 1 je dizajnirao Ricardo Bofill, otvoren 2009. godine i predstavlja peti po veličini u svetu. Ima površinu od 548.000 m2 (5.900.000 sk ft), avio rampu 600.000 m2 (6,500,000 sk ft), 13.000 novih parking lotova. Ovaj terminal je takođe u stanju da prihvati veliki avion kao Airbus A380-800 ili Boeing 747-8I. Izgled Terminala 1 pogledajte u našem video klipu

Terminal 1 rukuje kako šengen i ne-šengen letovima. Podeljen je na 5 modula.  Modul A rukuje letovima za Madrid, Modul B rukuje Šengen letovima, Modul C rukuje Air Nostrum letovima, Modul D rukuje ne-Šengen evropskim letovima i Modul E rukuje ne-Šengen i ne-evropskim letovima.

Njegovi objekti uključuju:

  • 258 Check-in šaltera
  • 60 jetways (neki se pripremaju za A380, sa duplim jetway)
  • 15 karusel za prtljaga (jedan nov karusel je ekvivalent za 4 karusela u starom terminalu) i
  • 24.000 parking mesta, pored 12.000 već u terminalu 2.

U planu je izgradnja jednog satelitskog terminala -T1S ili terminal 1 Satelit, s obzirom da je aerodrom je na ivici kolapsa jer terminali ne mogu da obrade sve putnike zbog nedostatka prostora. Ovaj terminal će biti na 1,5 kilometara od trenutnog T1 terminala, iza poprečne piste 02-20. Ovom akcijom, aerodrom će biti u stanju da poveća svoj kapacitet do 70 miliona putnika godišnje.

Terminla 2 (T2)

Terminal 2 je podeljen u tri povezane celine, poznati kao Terminal 2A, 2B i 2C. Terminal 2B je najstariji deo kompleksa još u upotrebi, datira iz 1968. godine, dok su terminali 2A i 2C dodati u cilju proširenja kapaciteta aerodroma za Letnje olimpijske igre održane 1992. u gradu. Ovo proširenje je takođe dizajnirao Ricardo Bofill Levi.

Ovaj terminal je najviše okupiran od jeftinih avio kompanija, iako postoje neke aviokompanije koje nespadaju u nisko tarifne na ovom terminalu. Izgled Terminala 2 pogledajte u našem vido klipu.

Nakon otvaranja Terminala 1 u 2009. godini, terminal 2 je postao gotovo prazan dok su aerodromske vlasti smanjile naknade za sletanje da bi privukle jeftine i regionale prevoznike da popune terminal. Iako je ovo pomogao, kompleks nije ni blizu punog kapaciteta i Terminal 2A je trenutno neiskorišćen. Terminal 2C koristi samo easiJet i EasiJet Švajcarska za svoje letove, za letove u Veliku Britaniju koriste modul M0, dok za letove do ostalih krajeva  Evrope upotrebljava modula M1. Terminal 2B uglavnom koristi Rianair i drugi, kao što je Transavia. A T2A prilagođen za velike avione, poput B777. Terminal je takođe podeljen na module, gde letovi za šengenske destinacije koriste modul U, a letovi do ne-Šengen destinacija koristite module V i I.


Transfer

    Taksi

Taksi na aerodromu Barcelona nude svoje usluge 24 sata, čekaju putnike na taksi stanica koje se nalaze na oba terminala.

Putovanje od aerodroma do centra grada obično traje između 20 i 40 minuta, u zavisnosti od nekoliko faktora: vožnja od terminala T1 će biti duža nego iz T2, krajnje destinacije, uslovima saobraćaja i ograničenja brzine na snazi na periferiji Barcelone.

Taksi stanice na aerodromu se nalaze:

  • Terminal T1, nivo 0, dolasci.
  • Terminal T2A, nivo 0, Dolasci / odlasci.
  • Terminal T2b, nivo 0, Dolasci / odlasci.
  • Terminal T2, nivo 0, Dolasci / odlasci.

Tarife

Javni taksi mogu da konkurišu za četiri vrste tarifa u Barseloni. Ove tarife moraju biti vidljivi u taksiju, obično odštampane na nalepnici iznad prozora. Konačno, iznos koji se plaća mora biti naznačen na taksimetru.

Tarifa, T-1: urbani stopa se primenjuje na dnevni period za gradskog područja. Od 8.00h do 20.00h, radnim danima.
Tarifa, T-2: urbana stopa se primenjuje na noćni vremenski period za gradskog područja. Od 20.00h do 8.00h, radnim danima. Od 6.00h do 20.00h  subotom, nedeljom i praznicima. Od 00.00h do 8.00h, ponedeljkom i radnih dana nakon državnih praznika.
Tarifa, T-3: urbani stopa se primenjuje na noćni vremenski period za gradskog područja. Od 00.00h do 6.00h i od 20.00h do 24.00h, subotom, nedeljom i državnim praznicima.
Tarifa, T-4: Fiksna kamatna stopa € 39,00 za putovanja od aerodroma do Cruise Port terminala (Luka Barcelona), i obrnuto, uključujući sve dodatke. Automobili sa taksimetar koji ne podržavaju vožnju T-4 će pokazati nalepnicu sa tarifom.

Tariffs (1, 2, 3, 4)Initial servicePrice x Km.Price x hour
T-12,10 €1,07 €21,23 €
T-22,10 €1,30 €21,70 €
T-32,30 €1,40 €21,70 €
T-439 €

    Metro

Linija L9 Sud metro povezuje Barselonu centr grada sa aerodromom.
L9 Sud se zaustravlja na 15 stanica dok ne stigne do aerodromskog terminala. Linija počinje u Zoni Universitaria stanici i zaustavlja se na:
Zona Universitaria, Collblanc, Torrassa, Can Pokušava / Gornal, Evropa / Fira, Fira Park Logistic, Mercabarna, les moreres, El Prat Estacio, centric, Park Nou, Mes Blau, Aerodrom-T2 i Aeroport-T1.

L9 nastavlja sa Zona Universitaria do Can Zam, u Santa Coloma de gramanet, sa L9 Nord (North).

Na aerodromu, prva stanica iz Barselone je Aeroport-T2, i ima svoj ulaz u blizini železničke stanice u terminal T2.
Stajalište: Terminal T2 van terminala.

Drugi stanica, Aerodrom-T1 je na terminalu T1 i kraj i početak od linije L9 Sud. Ulaz je na nivou 0, u blizini autobusa.
Stajalište: Terminal T1 sprat P0.

Procenjeno vreme putovanja je 32 minuta od stanice Zona Universitaria do poslednje stanice na T1; komercijalni brzina voza je 37 km na sat. Vozovi idu na svakih 7 minuta, a po potrebi i na 4 minuta.

   Voz
R2 voz linija je trenutno jedina linija koja stiže na aerodromu iz Barselone ili drugih gradova iz Catalunia.
Putnici iz Macanet-Massanes stanice imaju direktan voz na aerodrom, bez transfera.
Ali putnici koji dolaze iz Estacion de Francia (Estacio de Franca) treba da koriste R2 Sud liniju (South)  da idu do  stanica Paseo de Gracia, Barselona Sants ili el Prat de Llobregat  tu pređu do nove destinacije stanice „Aeroport “ (znači aerodrom). Vozovi idu na svakih 30 minuta.

   Autobus

Ekpress Lines: AEROBUS A1 i A2

Aerobus je isključivo autobuska linija koja je namenjena za putovanje od centra grada Barselone (Placa Catalunia) do Barcelona El Prat Airport. Aerobus A1 ide na terminal T1 i Aerobus A2 na T2 terminal. Ova ekspres linija napravila prekida od strane grada Barselone, ali ne iu drugim malim gradovima.

U osnovi ovog aerodroma, Aerobus A1 ima stajalište na terminala T1 i Aerobus A2 ima tri stajališta na terminalu T2 (T2A, T2b i T2C), iako je terminalna T2A je privremeno ukinut.

AEROBUS je skuplji u odnosu na drugi autobuski prevoz. Njihova cena je € 5.90 jedan pravac i € 10.20 povratno putovanje, koje važi za povratak 15 dana od datuma kupovine.


DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktne redovne avio linije
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.