Pariz, Francuska – gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Upravljanje javnim prevozom u Parizu obavlja RATP (Regie Autonome des Transports Parisiens). Kompanija upravlja sa metro, ​​tramvajskim, većinom autobusnih usluga i nekoliko sekcija RER-a unutar grada.

Metro
Metro je idealan način da se putuje u Parizu brzo i lako. Ima 16 linija (uključujući 2 „bis“) koji prolazi kroz grad. Svaka linija ima drugu boju i broj. Na svakoj metro stanici svaka metro linija ima 2 platforme, po jedanu za svaki smer. Svaki smer je obeležen  svojim j terminus stanicama i poslednjim stanicama na liniji.

 Tabela sa trenutnim metro cenama karata:

Metro, Bus and Tram Tickets Euros
1 karta 1.80
Karnet od 10 karata puna cena 14.10
Karnet od 10 karata redukovana cena (deca ispod 10) 7.05
1-dnevna karta „Mobilis“ puna cena, Zone 1+2 7.00
1-dnevna karta „Mobilis“ puna cena, Zone 1-3 9.30

Kao sto možete da vidite jeftinije je ako kupite 10 karata  isto vreme (po lokalnom ga zovu „karnet“).

da uvećate kliknite na sliku

Zone
Ile de France region je podeljen na 5 koncentričnih zona. Gradskom području Pariza pripada u zonama 1-5. CDG Airport je u zoni 5, Orli i Versaj u zoni 4.Karta RER Ile-de-Frans mogu se naći na internetu.
Valjanost jedne karte zavisi od prevoza koji koristite.
Na Metrou: jedna ulaznica važi za jednu vožnju, za bilo koju metro stanicu bez obzira na njihovu zonu Lokacije. Prelazak na autobus ili tramvaj sa istom kartom nije dozvoljen.
Na RER: jedna Metro karta važi samo u zoni 1 (u Parizu). Nemojte se prevariti ako postoji „2“ na karti, to ne mora da znači Zona 2 (zapravo može da znači 2. Razred).
U autobusu i tramvaju A Single Ticket ‘t’ ili ‘t + „važi za 1 sat i 30 minuta, u jednom pravcu, sa petljama u drugim autobusima / tramvajima.Pojedine autobuske linije (Balabus, Noctilien, Orlibus, Roissibus, i linije 299, 350 i 351) cena karte zavisi prema dužini putovanja. Karte su na raspolaganju za kupovinu na polaznoj tački.

da uvećate kliknite na sliku

Paris A La Carte (International Visitors Card)

Ako putujete iz inostranstva jedan od najjeftinijih načina putovanja može biti Paris Visite Card. Ova kartica omogućava da putujete onoliko često koliko želite cena varira u zavisnosti od broja dana i zona kojim ćete putovati. Što je najvažnije, za razliku od Passe NAVIGO / Carte Orange, ovo važi od prvog dana korišćenja (a ne od ponedeljka do nedelje). Zbog toga se može kupiti u unapred kako bi se izbegli redovi u poslednjem trenutku.

Paris Visite Card je na prodaju na svim stanicama metroa, RER stanice, autobuskim terminalima, SNCF Transilien stanicama, aerodromima Pariza i u svim poslovnicama Office de Tourisme de Paris. U inostranstvu, se prodaje preko agenata i turoperatora.  Tarife za odrasle, dok je za decu cena karte otprilike pola cene za odrasle. Kartica takođe pruža niz 2-za-jedan ponude i popuste 

Zone 1 dan Odrasli 2 dana Odrasli 3 Dana Odrsali 5 Dana Odrasli
1-3 11,15 18,15 24,80 35,70
1-5 23,50 35,70 50,05 61,25

Autobus – Pariz

Autobusi su takođe odličan izbor jer omogućavaju da sve vidite i uživate u gradu dok se krećete okolo. U Parizu postoji oko 400 linija (353 dnevne linije i 47 noćnih), i sa njima možete ići gotovo svuda. Jedino treba da pronađete gde staju. Autobuska  stajališta je komplikovanije naći nego metro stanice.

Karta dnevnih autobuskih linija u Parizu:

paris-bus-map

Karte su iste kao one za metro. Autobuska karta je nedavno (juli 2007) promenjena kako bi se omogućili ograničeni transferi između autobusa. A „T +“ ulaznica ( je ono što ćete dobiti ako kupite karnet u stanici Metro) omogućava prelaz između autobusa u trajanju do 90 minuta od prvog puta. Međutim, ako kupite kartu u autobusu, nema transfera. Isto tako, ne postoje transferi između autobusa i metroa. Karta kupljena u autobusu je samo za tu vožnju.

Karta noćnih autobuskih linija u Parizu:

paris-night-bus-map
Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.