Irska zauzima otprilike pet šestina irskoga ostrva, a udaljena je osamdesetak kilometara od obale Velike Britanije. Zbog svojih bujnih zelenih ostrva Irska je dobila naziv „smaragdno ostrvo“.

Na rubovima Irske nalazi se isprekidani lanac planina. Središnja je ravnica niska, manje od jedne šestine zemlje diže se iznad 200 m nadmorske visine, s brežuljcima i grebenima, koji se izdižu iz vapnenačke podloge. Ledenjaci ledenoga doba ostavili su iza sebe plodno tlo posuto stenama. Česta su mala jezera poznata kao lough i tresetišta. Glavne su reke: Liffey, Blackwater, Clare i Shannon (najduža reka na britanskim ostrvima) široke i spore. Kraće i brže reke spuštaju se s rubova gora prema obali. Najveći su lanci granitno gorje Wicklow na istoku i gorje Macgillicuddy’s Reeks na krajnjem jugozapadu.

Obalni pojas je najfascinantniji na zapadu, jer je stenovit i duboko razruđen, s mnogo spektakularnih klifova. Na krajnjem jugozapadu planine se pružaju u Atlantik nizom krševitih i širokih poluostrva međusobno razdvojenih zalivima kao što su Dingle Bay I Bantra Bay.

Coat of arms of Ireland Glavni grad: Dablin Vremenska zona: GMT (UTC)
Populacija: 6,572,728 Strana saobraćaja:  Leva
Površina: 84,421 km2 Pozivni kod: +353
Zvanični jezik: Engleski, Irski ISO 3166 code IRL
EU Internet oznaka:
NOVAC
Valuta: Evro Inflacija:
Kod: EUR Kovanice: 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, €2
Mala jedinica:  1/100 cent Novčanice: €5, €10, €20, €50, €100, €200, €500

Evro je jedina valuta u upotrebi. Strana valuta se može zameniti u bankama i manjem broju menjačnica. Najbolje je sa sobom imati evre u gotovini ili putničke čekove. Platne kartice se mogu upotrebiti u bankama ili na automatima.
Troškovi obroka u restoranu su od 15 do 25 eura. Cene hotelskih soba kreću se od 65 eura za dvoje odraslih. Duvan i piće su skupi u Irskoj. Cigarete su 8.50 eura po pakovanju, pivo je 4.50 eura, čaša vina 5.50-7.00 eura, a boca 23-28 eura.
Poseta lekaru košta oko 50 Eur, u ambulanti se plaća 100 Eur. Cene lećenja u bolnicama su visoke i mogu dnevno iznositi više stotina evra.

BEZBEDNOST

Nasilni kriminal postoji na nekim lokacijama, mada ne u većoj meri. Treba se držati glavih ulica po gradovima i biti uobičajeno oprezan. Pоkušајtе dа izbеgnеtе nоšеnjе drаgоcеnоsti i vеlikе sumе nоvcа. Uvеritе sе dа је vаšе vоzilо prаvilnо оsigurаnо i, gdе је mоgućе, pаrkirајtе u zаštićеnim pаrking prоstоrimа. Vеćinа incidеnаtа sе јаvlја u pоdručјu Dаblinа. Аkо trеbаtе kоntаktirаti hitnе službе, pоzоvitе 112.

Indexopšta ocena
Stopa kriminala: 43.82
Stopa bezbednosti: 56.18 UMERENA

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Potrebno je da posedujete putno zdravstveno osiguranje. Аkо vаm је pоtrеbnа hitnа mеdicinskа pоmоć tоkоm putоvаnjа, оbrаtitе sе 112 i zаtrаžitе hitnu pоmоć. Аkо stе upućеni u zdrаvstvеni оbјеkаt zа lеčеnjе, оdmаh kоntаktirајtе osiguravajuću kompaniju.

TRANSPORT

Glavni aerodromi (Dablin, Kork, Šenon) dobro su povezani sa centrom grada, a međugradski saobračaj – vozom ili autobusom je dobro organizovan.

Irska ima dobar drumski saobraćaj. Autobuski saobraćaj je jeftiniji od železničkog. Imajući u vidu veličinu teritorije, ni jedan veći grad nije udaljen od Dablina više od 4 sata vožnje.
U Irskoj se vozi levom stranom puta, ograničenje brzine je 50 ili 60 km na sat u naseljenim mestima, 80-100 km na običnim putevima, a 120 km na autoputevima. Kazne za saobraćajne prekrčaje se kreću od 65 evra.
Na nekoliko autoputeva se naplaćuje putarina (može biti i dva ili tri puta na nekoj stazi) koja košta oko 3 eura.Kazne za saobraćajne prekršaje se kreću od 65 eura pa naviše. Pauci rade u gradovima, a kazna košta oko 130 eura.

Građani Srbije tokom privremenog boravka u Irskoj (maksimum do 12 meseci od trenutka ulaska), odnosno tranzita, mogu sa validnom nacionalnom vozačkom dozvolom upravljati bilo kojim „malim“ motornim vozilom. Nije potrebno da poseduju i međunarodnu vozačku dozvolu. Ovo se odnosi na upravljanje vozilima (i motorciklima), u kategoriji navedenoj u dozvoli i to za vozila do 3,5 t. i sa maksimum do 8 sedišta. Sa nacionalnom vozačkom dozvolom tokom privremenog boravka mogu upravljati i vozilima veće kategorije (kamioni, autobusi) koja je navedena u vozačkoj dozvoli, ukoliko su tim vozilima ušli u Irsku i ukoliko su ta vozila registrovana van Irske.
Ukoliko je u pitanju boravak duži od 12 meseci, može se aplicirati za vozačku dozvolu Irske, ali je neophodno ponovno polaganje vozačkog ispita.

HRANA I PIĆE

Tipična namirnica i temelj tradicionalne irske kuhinje je krompir. Krompir se jede pečen u kori, kao pire, baren, pečen, pržen, a od njega se prave hleb i kolači. Uz krompir se najčešće jede slanina. Povrće se jede sezonski sa naglaskom na šargarepu, zelje, luk, cveklu i repu.Van sezone jede se kiselo povće kao prilog mesu, a u gradovima, zahvaljujući supermarketima sveže povrće dostupno je cele godine. U idiličnom i zelenom irskom okruženju, pasu krave, koze i ovce koje daju najfinije mleko iz kojeg nastaju lokalni specijaliteti. U proizvodnji se ističu mekani i tvrdi sirevi, oni sa plesnima. Izvrsno je irsko kiselo mleko, a Irci obožavaju i imaju vrlo kvalitetan maslac.

Doručak

Irska je poznata po svom bogatom doručku sa kobasicama, slaninom, jajima, crno-belom pudingu i prženim krompirićima. Irska hrana poznata je po visokokvalitetnim sirovinama i sastojcima. Irska je prepuna zelenila i mirisne vegetacije u kojoj uživaju ovčja i kravlja stada. Namirnice su sveže sa obližnjih farmi, a obalski pojas pruža najfinije morske plodove kao što su alge, dagnje, i druge školjke, losose, škampe i kozice.
Za doručak možete pojesti i sveže pečen hleb, a irski specijalitet je hleb sa sodom ili sa krompirom. Zbog posebno “tvrdoglavog” brašna koje se teško diže, u Irskoj se upotrebljava brza i jednostavna priprema hleba sa sodom. Osim sode bikarbone, hleb sadrži brašno i punomasno mleko. Na hleb se mažu vrlo kvalitetan maslac i marmelada. Za doručak možete očekivati i voćne kolače i peciva.

Meso

Ulogu mesa nikako ne smemo zanemariti u irskoj prehrani. Irci ponajviše jedu jagnjetinu i govedinu, a za njima nešto kaska kulinarska upotreba svinjetine. Gulaši, krvavice, kobasice, slanina, šunka, meso divljači, i druga mesna jela irski su specijaliteti. Ističu se smele i sofisticirane kombinacije mesa, kao na primer jagnjetina sa viskijem i marmeladom od narandže. Hleb i pekarski proizvodi isto su vrlo važne namirnice. Već smo pominjali nacionalni soda hleb koji postoji uz niz varijacija, sa začinskim travama, bobičastim voćem i tako dalje. Izvrstan je i vrlo hranljiv hleb od krompira. Aromu irskog hleba istaknućete kvalitetnim domaćih irskim maslacem.
Morski plodovi u irskoj kuhinji veoma su zastupljeni. Podjednako se jedu riba, školjke i morske alge, losos, jegulje, dagnje i brojni specijaliteti sa morskim algama. Alge se najčešće jedu kuvane na kriški toplog tosta. Školjke u irskom loncu najčešće plivaju u viskiju, vinu ili pivu, spremaju se sa jajima, pavlakom i drugim dodacima.

Dezert

Posle obilnog i energetski pojedenog obroka, kao što to i priliči, sledi dezert. Brojni pudinzi, šejkovi sa bobičastim voćem, od čokolade, kave, razni kremovi sa viskijem i likerima, pa pite, torte, kolači sa jabukama ili kiselim mlekom, kolači sa suvim voćem, deo su raznovrsne irske dezertne ponude. Nije čudo što je cijeli svijet prigrlio ugođaj koji nudi irski pub ili pivnica. Pub, koji ne uživa samo kod pivopija kultni status, središte je društvenog života.

Piće

U pubu ćete uz brojna druga izvrsna piva popiti i jednog pravog “Irca” svetske slave, pivo “Ginis”, koje ima preko 260 godina dugu tradiciju. Odmah uz pivo zasluženo mesto zauzima viski. Čaj je vrlo popularno irsko piće koje se konzumira tokom celog dana. Izbor čajeva je veoma širok, a omiljeni su crni čajevi koji se poslužuju uz toplo mleko i šećer.

KLIMA

Irska buјnа vеgеtаciја nа оstrvu, prоizvоd je njеgоvе blаgе klimе i čеstih kišа. Irskа imа blаgu, аli prоmеnlјivu оkеаnsku klimu sа nеkоlikо еkstrеmа.

Pаdаvinе su karakteristične  tоkоm cеlе gоdinе. Zаpаd imа tеndеnciјu umеrenijeg vremena  u prоsеku i mogućnost pojavе оluјe, pоsеbnо u kаsnim јеsеnjim i zimskim mеsеcimа.

Unutrаšnjа pоdručја su tоpliја lеti i hlаdniја zimi. Оbičnо оkо 40 dаnа u gоdini su ispоd smrzаvаnjа 0 ° C (32 ° F) nа unutrаšnjim mеtеоrоlоškim stаnicаmа , u pоrеđеnju sа 10 dаnа nа оbаlnim stаnicаmа. Irskа је pоnеkаd pоgоđеnа tоplоtnim tаlаsimа. Kао i оstаtаk Еvrоpе, Irskа је dоživеlа nеоbičnо hlаdnо vrеmе tоkоm zimе 2009/10 . Теmpеrаturа je pаdаlа u župаniji Маiо 20. dеcеmbrа  i iznоsilа је -17,2 ° C (1 ° F), а snеg u plаninskim pоdručјimа pаdао је dо mеtrа (3 ft).

OSTALO

Osim u nekim skupim restoranima, svaka pristojna odeća je prihvatljiva. Irci se rado upuštaju u razgovor sa strancima. U većem broju ugostiteljskih objekata organizuju se redovne muzičke večeri, sa irskom muzikom i pesmama.

Категорије: države evrope