Aviokompanije su nekada mahom bile nacionalne i predstavljale su svoju zemlju. Pored njih bilo je i malobrojnih čarter avioprevoznika. Danas je situacija znatno drugačija. Aviokompanije, ima više, ima ih čak i mnogo. Nacionalne su retkost a i pristup tržištu je potpuno drugačiji. Sve se promenilo. Sada postoje klasične staromodne i glomazne aviokompanije koje pokušavaju da se prilagode promenjenom tržištu i da opstanu i postoje mlade, jednostavne i maksimalno pojeftinjene aviokompanije koje se razvijaju neverovatnim brzinama. Da bi preživele ove prve se udružuju u alijanse i pokušavaju što više da racionalizuju svoje poslovanje. Danas postoje različiti koncepti razvoja i paketi usluga koje kompanije nude putnicima. Svaka od njih ima svog putnika.
Avioprevoznici danas koriste različite tipove aviona od različitih svetskih proizvođača. Bez obzira o kom tipu ili prozvođaču je reč, u pitanju su jako pouzdane i bezbedne letelice. Može se slobodno reći da se danas avio saobraćaj smatra najbezbednijim vidom prevoza. Ukoliko vas zanima koje to avione najčešće koriste u svakodnevnom prevozu putnika možete pogledati ovde.

Idete na put sa aviokompanijom o kojoj ne znate ništa. Ne želite da provedete sate na internetu u pretraživanju sajtova da bi ste došli do željenih informacija. Želite informacije na jednom mestu, da znate šta da očekujete na putovanju. Zbog toga smo za vas prikupili informacije koje bi vam mogle biti od koristi. Ovde možete pogledati informacije o avioprevoznicima. Sa pravim informacijama krenite na put.

Low-cost aviokompanije

Low cost avioprevoznici su kako i samo ime kaže, avioprevoznik koje posluju po modelu niskih troškova. Maksimalnim spuštanjem troškova ove kompanije imaju mogućnost da putnicima ponude veoma niske cene avio prevoza. Jeftina cena prevoza podrazumeva žrtvovanje svakog luksuza, osim bezbednosti.


Lista Low-cost aviokompanija:

Eurowings
French Bee airlines
Joon airline
SCOOT airlines
LEVEL airlines
VOLOTEA
Transavia Airlines
Ryanair
Pegasus Airlines
flydubai
JetBlue airways
Spirit airlines
EasyJet
Vueling airlines
Norwegian Air Shuttle
Wizz air

Nacionalne aviokompanije

Nacionalni avioprevoznici na neki način predstavljaju zemlju iz koje dolaze te zbog toga imaju status nacionalnih. Ovakvo shvatanje avioprevoznika danas više nema toliko smisla kao nekada kada je aviokompanija bilo manje i kada su one bili predstavnici jedne države i nosioci nacionalne zastave (flag carriers, engleski izraz za nacionalne aviokompanije).


Lista nacionalnih aviokompanija:

El AL Israel Airlines
Belavia
LOT Polish Airlines
KLM Royal Dutch Airlines
American Airlines
TAP Portugal
Virgin Atlantic
Singapore Airlines
Emirates
Delta Airlines
Czech airlines
British Airways
Air France
Turkish airlines
TAROM
Swiss
Montenegro airlines
Croatia airlines
Austrian airlines
Etihad airways
Alitalia
S7 Airlines
Aeroflot
Atlasglobal
United Airlines
Lufthansa
Aegean airlines
Qatar airways
Air Serbia

Čarter aviokompanije

Čarter avioprevoznici su klasične aviokompanije koje su opredeljene za obavljanje čarter avioprevoza.  Čarter prevoznici svoje letove obavljaju ad hoc, odnosno po potrebi nekog turoperatora ili određene veće grupe putnika (na primer nekog sportskog tima).


Lista čarter aviokompanija:

Aviolet