Malta

Malta

Kada dođe vreme planiranja dugo očekivanog odmora i odlaska na neko putovanje, često smo u dilemi koju destinaciju posetiti kako bismo apsolutno uživali i ispunili naša očekivanja. Ukoliko ste osoba koja voli aktivan odmor i želite da upoznajete kulturu neke zemlje, onda je Malta pravi izbor za vas.

Malta je mala ostrvska država koja se nalazi u Sredozemnom moru u blizini. Maltu čine ostrva Malta, Gozo, Komino, Kominoto i Filfa. Veliki broj turista posećuje ovo ostrvo tokom cele godine i može vam biti opcija i za Novu godinu, ali najviše je posetilaca u letnjem periodu.

Резултат слика за valeta malta

Glavni grad Malte je Valeta, koja predstavlja pravi kulturno-istorijski centar i to je zapravo grad-tvrđava koja je upisana na UNESCO-vu listu Svetske kulturne baštine. Valeta je grad idealan za hodanje, a mnoge ulice su pešačke, tako da je automobil najbolje parkirati ispred Gradske kapije, kod centralne autobuske stanice. Čim kročite u grad, pruža se Triq ir-Repubblika (Ulica Republike), glavna gradska arterija, koja u pravoj liniji vodi do tvrđave St Elmo, na samom špicu rta Valete. Osim što je to istorijski najvažnija ulica u gradu, u njoj se nalaze najbolje prodavnice, mali tržni centri, i bašte kafea i pabova.

Резултат слика за valeta malta

Na uglu sa uličicom Triq Melita je impozantan Nacionalni muzej arheologije. U produžetku je Piazza San Gwann (Trg Svetog Jovana) na kojoj je katedrala Svetog Jovana. Spolja, katedrala ne izgleda previse impresivno, ali enterijer je vredan pažnje, a sama crkva se smatra jednim od najznačajnijih spomenika na ostrvu. Kada se nastavi glavnom ulicom, nailazi se na Misrah Ir-Repubblika (Trg Republike). U centralnom delu trga je statua Kraljice Viktorije, okružena nizom bašta i kafea.

Сродна слика

Na trgu je i Bibliotheca, nacionalna biblioteka, iz 1786, poslednja zgrada u Valeti koju su podigli pripadnici Malteškog reda. U biblioteci je smešteno oko 300,000 knjiga, i čak 10,000 neprocenjivih rukopisa koji datiraju od 12. do 19. veka. Među rukopisima je i potpisani zakon i prateće pismo kojim se Henri VIII proglašava poglavarom Anglikanske crkve. Dijagonalno od Trga Republike je Misrah San Gorg (Trg Svetog Georgija), zatim Grandmaster’s Palace iz 18. veka, u kojoj su danas smešteni malteški parlament i kancelarija predsednika Malte. Nedaleko od Palate, u ulici Triq il-Tijatru (ulica Starog pozorišta) nalazi se Pozorište Manoel, drugo najstarije pozorište u Evropi koje je još u upotrebi. Sagrađeno je 1731. i čitavih 100 godina odlično je funkcionisalo, ali izgradnjom veće i monumentalnije Kraljevske opere, nastupili su crni dani za pozorište Manoel, koje je jedno vreme služilo kao smeštaj za beskućnike, a zatim je pretvoreno u bioskop. Tek nedavno, nakon sve glasnijih apela javnosti, Manoel je restauriran i proglašen za nacionalno pozorište, a predstave se izvode na malteškom i na engleskom jeziku. Na samom špicu poluostrva, stoji tvrđava St Elmo, sagrađena 1488, koja je odigrala ključnu ulogu tokom Prve velike opsade. Jedan deo tvrđave danas je pretvoren u Nacionalni vojni muzej.

Nekadašnji glavni grad Malte, Mdina poznat je kao “grad tišine” i predstavlja pravi muzej na otvorenom. Brojne krivudave ulice, miks srednjovekovne i barokne arhitekture, očuvane crkve i duh jednog grada ostaviće vas bez daha i divićete se njegovoj kulturi. Maltežani uvek naglašavaju da je Mdina grad u kome žive najbogatije porodice i kroz istoriju staru više od 4000 godina oduvek je bila grad visokih plemića. Obavezno posetite Katedralu svetog Pavla i lutajte ulicama ovog malog grada.

Резултат слика за Sliema malta

Mesta koja su najviše posećena na Malti od strane turista su svakako St.Julians i Sliema, budući da se tu nalazi veliki broj hotela, restorana, kafića, itd. Mesta su komercijalizovana, što znači da su prepuna turista tokom cele godine. Šetalište koje je dugo kilometrima omogućava vam da uživate uz obalu mora i da se prepustite šetnji dugoj satima.

Malti pripadaju i obližnja ostrva Komino i Gozo sa svim svojim čarima. Komino predstavlja pusto ostrvo i na njemu živi samo jedna porodica koja je vlasnik jedinog hotela na tom ostrvu. Površina ostrva je samo 3,5m2 i saobraćaj ne postoji, dok je jedino prevozno sredstvo do Komina čamac ili brod. Komino je poznato po Plavoj laguni (Blue Lagoon) koja predstavlja pravi biser ovog ostrva. U toku dana brodići prevoze putnike na svakih pola sata sa Malte do Komina i poslednji brod sa Komina je oko 18h u letnjem periodu.

Резултат слика за gozo island

Gozo je naseljeno ostrvo koje je poznato po svojim brojnim istorijskim građevinama i bogatom kulturom i za razliku od Malte, nije toliko turistički posećeno. Obavezno posetite Katedralu, Azurni prozor i neku od peščanih plaža. Do ovog ostrva možete doći trajektom koji redovno saobraća od Cirkewwa terminala na severu ostrva.

Malta se ne može pohvaliti sa veliki brojem lepih peščanih plaža, uglavnom su one kamenite, i ne ostavljaju neki inpresivan doživljaj na posetioce. Posetioci Malte se uglavnom kupaju u hotelskim bazenima. Za goste koji kupanje u moru ne mogu zamisliti bez peščanih plaža, tu su Golden Bay, Paradise Bay, Melieha Bay. Melieha je najveća plaža, dok se na Golden Bay plaži u letnjem periodu u večernjim časovima često okupljaju mladi koji zapale vatru, donesu gitaru i uživaju u zvucima muzike i mora.

Резултат слика за mellieha beach

Jedna od atrakcija na ostrvu, naročito za decu je Popajevo selo. Mesto gde je sniman film Popaj, davne 1980. godine, danas privlači veliki broj turista i za trenutak se možete vratiti u period detinjstva. Takođe, ovde postoji mala plaža, tako da se možete kupati.

Na Malti ima još mnogo toga za videti, tako da ukoliko se odlučite da posetite ovu destinaciju nećete otići razočarani.

TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji

Kako bi smo vam pomogli da na jednom mestu dobijete sve što vam je potrebno za planirano putovanje, omogućili smo vam da pretragu i rezervaciju hotela na ovoj destinaciji možete obaviti ovde.Booking.com


PLAN PUTOVANJA
Detalji plana putovanja

Cene za ovo putovanje:

AVIO KARTETRANSFERHOTEL
Povratna avio karta sa taksama za jenu sobu za Termin 1. iznosi 12.298,00 RSD (102,5 €) , za Termin 2. iznosi   21.998,00 RSD (183,32€) , i za Termin 3. iznosi 14.798,00RSD ( 123,32€)
Transfer aerodorm – hotel – aerodorm za jednu osobu iznosi 4 €
Boravak u hotelu Euroclub hotel na adresi Il-Fliegu Street, SPB 1402 St Paul’s Bay, u dvokrevetnoj sobi na bazi noćenja,  za Termin 1. i Termin 3. iznosi 350 €, za Termin 2. iznosi  420 €. 

Prikazane cene preuzete sa interneta na dan 06.12.2017.

IZLET
Predlog za izlet sa ove destinacije

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama, možda želite luksuzniji hotel ili  smeštaj u drugom delu grada, ili možda želite da provedete vise/manje  dana na Malti. Neka vam program bude samo “primer” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju.  U svakom slučaju spakujte kofere i krenite…….. Srećan put u prijatan provod…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *