PUTNI TROŠKOVI
USLUGE :    

Ukupni putni troškovi prema predloženom „Planu putovanja“ za najpovoljniji predložen termin:

1.235 € / po osobi. 

Razmišljamo, koja bi naredna destinacija mogla da bude predlog za putovanje. To mora da bude neko zanimljivo i specifično mesto za posetioca, u neku ruku jedinstveno, destinacija koja se lako ne odbija, a da vam u potpunosti ne isprazniti džepove i ostaviti vas bez prebijenog dinara. Dakle, zanimljivo, jedinstveno, nezaboravno ali ne previše skupo…..prilično nespojivo……

Setio sam se …. postoji jedan grad koji može spojiti ne spojivo, grad koji je zaista jedinstven, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, koji ostavlja bez daha. Grad koji nosi nadimak „Big Apple“ ili velika jabuka…..pogađate, to je Njujork.

Njujork je grad u istoimenoj saveznoj državi. Kada govore o ovom gradu, amerikanci kažu Njujork siti (New York  City) da bi se ralikovao od naziva savezne džave. U njemu živi preko 8 miliona stanovnika, a u njegovom širem gradskom području oko 20 miliona. Kažu da je ovaj grad najgušće naseljeni grad SAD.

Uže gradsko jezgro se sastoji iz pet gradskih opština: Bruklin, Bronks, Menhetn,  Kvins, i Staten Ajland — od kojih bi svaka bila velegrad da se ne nalazi u Njujorku. One su se ujedinile u jedan grad 1898. godine. U gradu se nalaze brojni univerziteti i koledži, među kojima su najpoznatiji: Univerzitet Kolumbija, Njujorški univerzitet, Rokfelerov univerzitet, koji se nalaze među prvih 35 u svetu.

Nema čoveka koji pri sletanju na neki od tri njujorška aerodroma ne oseti zebnju i  strah da li će se snaći i da li je u tom gradu bezbedno. Takav osećaj u početku je neizbežan kada se suočite sa veličinom ovog grada i gužvom koja vlada, i pomislite u sebi u kakav haos dolazite. Posle kraćeg vremena kada se na to priviknete shvatite da je osećaj haosa samo privid, da je sve dobro organizovano, da svako radi svoj posao, svako ide svojim putem ali su svi spremni da vam u svakom trenutku pomognu.

Kada dođete na Menhetn, spoznaćete da je istinita priča o tome da se u Njujorku govori 800 jezika, ali se još niko nije izgubio „u prevodu“. U „gradu stranaca“ dovoljno je da otvorite mapu, što je znak da vam priđe neko od prolaznika i objasni vam kuda da idete. Prvo što turista treba da uradi kada doputuje u Njujork jeste da se popne na Empajer stejt bilding. Tada će da shvati veličinu ovog grada i da se nalazi na ostrvu kroz koje prolazi 12 avenija i koje „seče“ 240 ulica. Potom treba sići u metro.

Tajms skver (srce Menhetna) Amerikanci smatraju za „pupak sveta“, i prvo što urade kad stignu u ovaj grad jeste da posete ovaj trg i fotografišu se. Uveče, kad zablješte neonske reklame, svetlije je nego po danu, doživljaj je potpuno drugačiji kao da se nalazite na potpuno drugom mestu.
Central park je rajski vrt s tri jezera u srcu betonske džungle. Na ostrvo Elis, do Kipa sloboda stiže se brodom za dvadesetak dolara, na Stejten Ajland možete doći besplatno, a autobusom stižete do velikih šoping molova.
Međutim, šetnja Bruklinskim mostom ne bi trebalo da se propusti. Staza je sva u žici i ide sredinom slavne građevine, a posle pet kilometara stiže se u srce Bruklina, u ulicu s tržnim centrima koja je „obogaćena“ štandovima s muzikom „gang repa“.

Šoping u Njujorku treba doživeti. Peta avenija je „kraljica iskušenja“, jer se u njoj nalaze radnje svih brendova, a u svakoj drugoj su sniženja i vlada metež. Tamo gde na izlozima piše „clearense“, vlada „opšta tuča“ žena.

Hrana je jeftina, a Njujorčani jedu gde god se nađu. Na ulici u hodu, na klupi u parkiću, stanovnici ovog grada opušteno jedu sendviče, kuvana jela iz plastičnih posuda, pice iz papirnih kesa… To svi rade, počev od građevinskih radnika pa do japija. U lancima restorana brze hrane gužve su i danju i noću. Ovakva hrana prija prvih nekoliko dana, dok ne shvatite da sve to, uključujući i voće, ima ukus „plastične kese“. Dok to shvatite došlo je vreme za povratak kući. Međutim ni to nije problem,  ljubitelji hrane treba da odu u četvrti Ist vilidž gde se nalazi više od 200 nacionalnih restorana u kojima savršen ručak košta 20 dolara, koliko staje i u italijanskoj četvrti. Da napomenemo nešto što već verovatno znate, ali nije na odmet ponoviti, budući da je jako važno, da li za putovanje u SAD imate vizu.

Kako bi smo vam obezbedili sve potrebne informacije na jednom mestu, obezbedili smo vam da ovde možete pogledati i rezervisati odgovarajući smeštaj u Njujorku. Pogledajte i rezervišite…Booking.com

TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji
PLAN PUTOVANJA
Detalji o planu putovanja

Prikaz cena za ovu destinaciju:

AVIO KARTATRANSFERSMEŠTAJUKUPAN TROŠAK
Cena avio karte na relaciji Beograd – Njujork – Beograd u navedenom terminu je 458 €. 
Transfer (metro ) na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom iznosi 16 
Predloženi smeštaj u hotelu za navedeni period na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi iznosi 761
Ukupan trošak (prema predlogu) iznosi  iznosi 1.235

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama, možda želite luksuzniji hotel ili  drugi deo grada, ili možda želite da provedete više dana u Njujorku. Možda želite da iz Njujorka odete do nekog obližnjeg mesta, np. Boston i naprevite izlet za svoju dušu.

IZLET
Predlog za izlet sa ove destinacije

Neka vam program bude samo „uzorak“ kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju. Nemojte se dvoumiti, priliku da vidite ovaj specifični grad nemojte nipošto propustiti. Zato pakujte kofere, krenite….

Leave a Reply

Your email address will not be published.