PUTNI TROŠKOVI
USLUGE:  

Ukupni putni troškovi prema predloženom „Planu putovanja“ za najpovoljniji predložen termin:

163 € / po osobi. 

Kulturan, veseo, kosmopolitski, i kompaktan, glavni grad Danske – Kopenhagen jedna je od najatraktivnijih destinacija Severne Evrope. Kopenhagen je grad star 1 000 godina, sa kaldrmisanim trgovima i železnim ogradama, u kojem je nastala najstarija monarhija na svetu.

Više od hiljadu godina, Kopenhagen je bio ribarsko naselje, smešteno na obali koju danas zovemo Øresund, što je uski moreuz između Danske i Švedske.

Pljačke i napadi na obalu tokom 12. veka, naveli su lokalce, predvođene biskupom Absalonom, da na ostrvcu Slotsholmen unutar luke podignu utvrđenje, gde se danas nalazi danski parlament, na ostrvu. Ostaci tog utvrđenja još uvek se mogu videti u muzeju u podrumu.

Grad København (købe znači kupovati, a havn je luka) postepeno se proširio severno od Slotsholmena, tamo gde se danas nalaze restorani Gammel Stranda, i to zahvaljujući novcu koji je dolazio od haringa iz ulova lokalnih ribara. Ali, tek u 15. veku prestonice je premeštena iz Roskildea u Kopenhagen, koji je tada preuzeo primat.

Kristijan IV, veliki renesansni kralj Danske (vladao 1588-1648), transformisao je Kopenhagen u impresivnu prestonicu. Odatle je kontrolisao veliki deo Skandinavije, a tokom njegove vladavine podignute su ambicione građevine, među kojima su Rosenborg Slot i Rundetårn. Kristijan IV je na kraju ipak bacio zemlju na kolena, zvog prevelikog trošenja i loše spoljne politike.

Bilo da u Kopenhagen stižete sa aerodroma, odakle do centra grada treba samo 15 minuta metroom, ili iz bilo kog drugog pravca u Evropi ili Skandinaviji, najveće su šanse da prva građevina koju vidite bude Centralna železnička stanica(Hovedbanegård).

Odmah preko puta ulice, istočno od glavnog ulaza na stanicu, nalazi se danska turistička atrakcija broj jedan, zabavni park Tivoli. Iza njega je Trg Gradske skupštine (Rådhuspladsen), odakle glavna trgovačka ulica, Strøget (u stvari nekoliko povezanih ulica i trgova), vodi do drugog glavnog gradskog trga, Kongens Nytorv. Odatle kej Nyhavn, koji je uvek pun ljudi, sa svojim nebrojenim kafeima, pabovima, i restoranima, vodi do luke.

Сродна слика

Kopenhagen pazi na svoju tradiciju, dok je istovremeno prestonica najsavremenijeg dizajna, i prepun fanki prodavnica. U upadljivo modernim građevinama od stakla i granita, smešteni su svetski poznati muzeji umetnosti i istorije, kao što su Nationalmuseet (Nacionalni muzej), i Statens Museum for Kunst (Nacionalna galerija). Za oba muzeja ulaz je besplatan. Ukoliko ste u Kopenhagenu trebali bi ste da posetite:

Резултат слика за rosenborg slot copenhagen

Rosenborg slot, dvorac iz 17. veka (www.rosenborgslot.dk; odrasli/deca Dkr 66/gratis), koji je sagradio Kristijan IV u holandskom renesansnom stilu, nalazi se u parku Kongens Have (Kraljev park; ulaz gratis).  U dvorcu se mogu videti mermerne i oslikane tavanice, pozlaćena ogledala, holandske tapiserije, srebrne lavove, zlatno i emajlirano posuđe. Kraljevska riznica je smeštena u podrumu dvorca, gde se nalaze i dragulji danske krune.

Сродна слика

Slotsholmen, ostrvo odvojeno od centra grada uskim kanalom sa tri strane u lukom sa druge strane. Tu se nalazi Palata Christiansborg, gde je smešten danski parlament. Na ostrvu postoji mnogo zanimljivosti, među kojima su pozorišni muzej, muzej u kojem su izložene kraljevske kočije, kao i veličanstveni Tøjhusmuseet (muzej oružja), ali najgrandioznije od svega je Slots-og Ejendomysstyrelsen (Kraljevska odaja za prijem; www.ses.dk; odrasli/deca Dkr 60/25), ornamentisana dvorana u kojoj kraljica zabavlja državne poglavare.

Ruševine Absalanove tvrđave (odrasli/deca Dkr30/15) su iskopine temelja originalne tvrđave Biskupa Absalona iz 1167.

Rundetårn, okrugla kula (Kobmagergade 52; www.rundetaarn.dk; odrasli/deca Dkr25/5) predstavlja dobro mesto za posmatranje pejzaža starog grada. Sagradio ga je Christian IV godine 1642. kao astronomsku opservatoriju. Na pola puta do 209 metara visokog spiralnog hodnika nalazi se dvorana za izložbe.

Latinski kvart poznat i kao Pisserenden, istorijski univerzitetski kvart s mrežom uskih ulica i kuća sa poludrvenom konstrukcijom. Nalazi se severno od pešačke zone Strøget. Popnite se stepenicama Univerzitetske biblioteke da biste videli trag britanskog bombardovanja Kopenhagena iz 1807 – topovsko đule u pet delova i objekat koji je pogodilo, knjiga Defencor Pacis (Branitelj mira).

Резултат слика за Von Frue Kirke
Preko puta univerziteta je Von Frue Kirke, neoklasična katedrala, sagrađena 1829. ali na temeljima crkve koja je postojala ranije. Unutra su impozantne neoklasične statue Hrista i 12 apostola, najpoznatija dela skulptora ‘Zlatnog perioda’, Bertela Thorvaldsena. Nekoliko blokova zgrada istočno od katedrale je simpatičan skver Graabrødre Torv, na kojem ima nekoliko ne previše skupih restorana sa baštama. Na severnoj strani Latinskog kvarta je Kultorvet, živahan trg gde ćete po sunčanom vremenu sigurno naići na neku ad hoc uličnu zabavu, bašte pivnica, i tezge sa cvećem.

Сродна слика

I taman kad pomislite da ste otkrili Kopenhagen, shvatićete da samo nekoliko minuta od centra postoje prijatna jezera, peščane morske plaže, i šumoviti parkovi. Ovaj grad ima toliko toga da vam ponudi….. Zamislite sve te znamenitosti i lepote u vreme novogodišnjih praznika. Mogućnost da par dana proživite u bajci…..Zato vam predlažemo da posetite ovaj prelepi grad.


TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji

Kako bi smo vam obezbedili sve potrebne informacije na jednom mestu, obezbedili smo vam da ovde možete pogledati i rezervisati odgovarajući smeštaj u Kopenhagenu. Pogledajte i rezervišite…Booking.com

PLAN PUTOVANJA
Detalji plana putovanja

Prikaz cena za ovo putovanje:

AVIO KARTETRANSFERSMEŠTAJUKUPAN TROŠAK
Povratna avio karta sa taksama za jenu sobu za Termin 1. iznosi 4.498,00  RSD (oko 38 €), za Termin 2. , Termin 3. i Termin 4. iznosi  13.398,00 RSD (oko 112 €)
Transfer aerodorm – Malme –  Kopenhagen – aerodorm za jednu osobu iznosi 23 €
Predloženi smeštaj u Hostel Jørgensen, Rømersgade 11, 1362 Kopenhagen. Smeštaj je na bazi zakupa jednog kreveta u četvorokrevetnoj sobi za 4 noćenja, za Termin 1.i Termin 4. iznosi 102 €, Termin 2. i Termin 3 iznosi 124  .
Ukupan trošak  ( prema predlogu) za Termin 1. i Termin 4. iznosi  163 €, za Termin 2. i Termin 3. iznosi 259  

Prikazane cene preuzete sa interneta 07.12.2017. godine

IZLET
Predlog za izlet sa ove destinacije

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama. Možda želite luksuzniji hotel ili  smeštaj u drugom delu grada. Ili možda želite da provedete vise/manje  dana u Kopenhagenu. Neka vam program bude samo “primer” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju.  U svakom slučaju spakujte kofere i krenite…….. Srećan put u prijatan provod…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.