Stokholm, Švedska

Stokholm, Švedska

Da li ste razmišljali da krenete na sever Evrope. Naročito u danima kada temperatura u južnim delovima “starog” kontinenta, ili ti tačnije u mestu u kome živite, prelazi neverovatnih 40 stepeni. U takvom okruženju sigurno ste pomislili da je Grenland pravo mesto za odmor. Kupanje u Artičkim vodama sasvim prijatno osveženje. Ali da ne idemo baš toliko na sever, odlazak  do jedanog prelepog grada na severu Evrope je dovoljan da vas rashladi i priušti vam pravo uživanje.  To je Stokholm.

Резултат слика за stockholm

Stokholm se nalazi na istočnoj obali Švedske. Sagrađen je na 14 ostrva, povezanih mostovima. Epitet najlepšeg grada Evrope dobija zahvaljujući čudnoj kombinaciji kopna i vode, jezera Malaren i Baltičkog mora. Cela oblast ima 30.000 ostrva raznih veličina. Ukoliko imate sreće da avionom putujete danju, bićete impresionirani pogledom već kada kapetan najavi slijetanje (naravno, ako je lepo vreme).

Najstariji deo Stokholma sastoji se od tri ostrva. To su Riddarholmen, Stadsholmen i Helgeandsholmen. Sva tri vrve od renesansnih zgrada iz 17. i 18. veka, načičkanih u spletu uzanih ulica najužeg centra. Postoje različite pretpostavke o poreklu imena grada, ali je uvreženo mišljenje da reč Stokholm znači ostrvo očišćeno od drveća (stock – balvan; holm – ostrvo).

Jedna od najznačajnijih znamenitnosti je prekrasan Gamla stan (Stari grad), smešten na ostrvu Stadsholmenu. Gamla stan je epicentar Stokholma i jedna od glavnih turističkih destinacija. Tu se nalaze Kraljevska palata, kraljevske grobnice i Parlament. U uskim i kamenitim ulicama često možete sresti kraljevsku stražu koja dolazi na smenu. Turisti se u tim trenucima znatiželjno okreću za njima, slikaju ih, ali oni brzim i sigurnim korakom odlaze ka svom cilju. Ukoliko želite da saznate nešto više o Alfredu Nobelu, Nobelovoj nagradi, laureatima i njihovim idejama, posjetite Muzej Alfreda Nobela.

Резултат слика за gamla stan stockholm

Istočno od centra nalazi se maleno ostrvo Skeppsholmen, sa fenomenalnim pogledom na grad. Severno je moderni centar grada Norrmalm, sa šoping centrima i ogromnim robnim kućama. Tu je i živopisni park Kungsträdgården.

Istočno od Norrmalma je veliki rezidencijalni kvart Östermalm. Jugoistočno od njega je zeleno ostrvo Djurgården, gde se nalaze dve najpoznatije atrakcije u Stokholmu: ratni brod Vasa iz 17. veka, i Skansen, najstariji evropski muzej na otvorenom.

Резултат слика за djurgården stockholm

Južno od Gamla Stana je ostrvo Södermalm, koje je dugo bilo radnički deo grada. Danas je poznato po cool barovima i restoranima.  Stokholm ima i veliki broj muzeja. Može se slobodno reći da u ovom gradu zaista ima šta da se vidi i da vam tamo nikako ne može biti dosadno.

TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji

Kako stići do Stokholma, kako organizovati sebi put na ovu destinaciju ?  To je pitanje koje često postavimo sebi ili prijateljima. U nastavku teksta dobićete odgovor na ovo pitanje.

PLAN PUTOVANJA

Termin putovanja: 21.09. – 23.09.2017. god.

1. Let avio kompanijom Wizz Air na relaciji Beograd Nikola Tesla (BEG) – Stokholm Skavsta (NYO). Let traje oko 2h i 35 minuta. Cena povratne karte na ovoj relaciji za odraslu osobu u navedenom terminu  iznosi  7.924,00 RSD ( oko 66 €). Detalje možete pogledati na narednoj slici.

 

 

2. Transfer od aerodroma Stokholm Skavsta (NYO) do centa grada -glavne železničke stanice (Cityterminalen). Transfer je najbolje obaviti autobusima kompanije  Flygbussarna  koji povezuju aerodrom Skavsta i centar grada. Autobusi polaze na svaki 30-40 minuta, zavisno od doba dana. Vožnja traje oko 1h i 20 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 139 SEK. Za 2 dece do 7 godina uz pratnju odrasle osobe putuju besplatno. Kartu možete kupiti preko internet na zvaničnom sajtu kompanija.

 

Transfer se može obaviti kombinacijom autobusa.  Od aerodroma Skavsta linijom 515 kompanije Sörmlandstrafiken do Nyköping Centralstation. Autobusi idu svakih sat vremena. Vožnja traje 10 minuta. Zatim voz na relaciji Nyköping Centralstation – Stockholm Central, koji ide na svakih sat vremena. Putovanje traje oko 70 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu je 120-250 SEK.

3. Smeštaj u izabranom hotelu. Predlog za smeštaj je hostel Generator Stocholm, koji se nalazi na adresi  Torsgatan 10, 11123 Stockholm. Ovaj hostel udaljen je 700 metara od glavne železničke stanice u Stokholmu. Smeštaj nudi čiste i moderne višekrevetne sobe. Izabrali smo smeštaj u četvorokrevetnoj sobi. Cena jednog ležaja za dve noći iznosi 70 €, sa  mogućnosti otkazivanja do 20.09.2017. Svakako vi se možete odlučiti za neki od mnogobrojnih hotela koji se nalaze u Stokholmu.

4. Transfer od centa grada do aerodroma Stokholm Skavsta (NYO). Autobusom kompanije Flygbussarna kao i pri dolasku.

5. Let kompanijom WizzAir na relaciji Stokholm Skavsta (NYO) – Beograd Nikola Tesla (BEG). Let traje 140 minuta.

Cene za ovo putovanje:

AVIO KARTETRANSFERHOTEL
Povratna avio karte sa taksama za jenu sobu iznosi 7.924,00 RSD (oko 66 €)
Transfer aerodorm – hotel – aerodorm za jednu osobu iznosi 278 SEK (oko 28 €)
Boravak u hotelu za navedeni period u četvorokrevetnoj sobi (cena za jedan ležaj) iznosi  70 €

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama. Možda želite luksuzniji hotel ili  smeštaj u drugom delu grada. Ili možda želite da provedete vise/manje  dana Stokholmu. Možda želite da iz Stokholma odete do Osla ili Helsinkija, da naprevite izlet za svoju dušu. Neka vam program bude samo “primer” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju.  U svakom slučaju spakujte kofere i krenite…….. Srećan put u prijatan provod…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *