Stokholm, Švedska

Stokholm, Švedska

Da li ste razmišljali da krenete na sever Evrope. Naročito u danima kada temperatura u južnim delovima “starog” kontinenta, ili ti tačnije u mestu u kome živite, prelazi neverovatnih 40 stepeni. U takvom okruženju sigurno ste pomislili da je Grenland pravo mesto za odmor. Kupanje u Artičkim vodama sasvim prijatno osveženje. Ali da ne idemo baš toliko na sever, odlazak  do jedanog prelepog grada na severu Evrope je dovoljan da vas rashladi i priušti vam pravo uživanje.  To je Stokholm.

Резултат слика за stockholm

Stokholm se nalazi na istočnoj obali Švedske. Sagrađen je na 14 ostrva, povezanih mostovima. Epitet najlepšeg grada Evrope dobija zahvaljujući čudnoj kombinaciji kopna i vode, jezera Malaren i Baltičkog mora. Cela oblast ima 30.000 ostrva raznih veličina. Ukoliko imate sreće da avionom putujete danju, bićete impresionirani pogledom već kada kapetan najavi slijetanje (naravno, ako je lepo vreme).

Najstariji deo Stokholma sastoji se od tri ostrva. To su Riddarholmen, Stadsholmen i Helgeandsholmen. Sva tri vrve od renesansnih zgrada iz 17. i 18. veka, načičkanih u spletu uzanih ulica najužeg centra. Postoje različite pretpostavke o poreklu imena grada, ali je uvreženo mišljenje da reč Stokholm znači ostrvo očišćeno od drveća (stock – balvan; holm – ostrvo).

Jedna od najznačajnijih znamenitnosti je prekrasan Gamla stan (Stari grad), smešten na ostrvu Stadsholmenu. Gamla stan je epicentar Stokholma i jedna od glavnih turističkih destinacija. Tu se nalaze Kraljevska palata, kraljevske grobnice i Parlament. U uskim i kamenitim ulicama često možete sresti kraljevsku stražu koja dolazi na smenu. Turisti se u tim trenucima znatiželjno okreću za njima, slikaju ih, ali oni brzim i sigurnim korakom odlaze ka svom cilju. Ukoliko želite da saznate nešto više o Alfredu Nobelu, Nobelovoj nagradi, laureatima i njihovim idejama, posjetite Muzej Alfreda Nobela.

Резултат слика за gamla stan stockholm

Istočno od centra nalazi se maleno ostrvo Skeppsholmen, sa fenomenalnim pogledom na grad. Severno je moderni centar grada Norrmalm, sa šoping centrima i ogromnim robnim kućama. Tu je i živopisni park Kungsträdgården.

Istočno od Norrmalma je veliki rezidencijalni kvart Östermalm. Jugoistočno od njega je zeleno ostrvo Djurgården, gde se nalaze dve najpoznatije atrakcije u Stokholmu: ratni brod Vasa iz 17. veka, i Skansen, najstariji evropski muzej na otvorenom.

Резултат слика за djurgården stockholm

Južno od Gamla Stana je ostrvo Södermalm, koje je dugo bilo radnički deo grada. Danas je poznato po cool barovima i restoranima.  Stokholm ima i veliki broj muzeja. Može se slobodno reći da u ovom gradu zaista ima šta da se vidi i da vam tamo nikako ne može biti dosadno.

TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji

Kako bi smo vam obezbedili sve potrebne informacije na jednom mestu, obezbedili smo vam da ovde možete pogledati i rezervisati odgovarajući smeštaj u Stokholmu. Pogledajte i rezervišite…Booking.com

PLAN PUTOVANJA
Detalji plana putovanja

Sumarni prikaz cena za ovo putovanje:

AVIO KARTETRANSFERHOTEL
Povratna avio karta sa taksama za jenu sobu Termin 1. iznosi 5.398,00 RSD (oko 45 €), dok za Termin 2. , Termin 3. i Termin 4. iznosi 14.598,00RSD (oko 122 €), Termin 4. iznosi 
Transfer aerodorm – hotel – aerodorm za jednu osobu iznosi 278 SEK (oko 28 €)
Predložen boravak u hostelu Generator Stocholm, koji se nalazi na adresi  Torsgatan 10, 11123 Stockholm. Cena jednog ležaja za Termin 1.  (za 4 noći) izmosi 93 €, za Termin 2. cena ( za 5 noći) je 184 €, Termin 3. i Termin 4.  (za 5 noći ) cena je 237 €.

Prikazane cene su preuzete sa interneta 07.12.2018.

IZLET
Predlog za izlet sa ove destinacije

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama. Možda želite luksuzniji hotel ili  smeštaj u drugom delu grada. Ili možda želite da provedete vise/manje  dana Stokholmu. Neka vam program bude samo “primer” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju.  U svakom slučaju spakujte kofere i krenite…….. Srećan put u prijatan provod…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *