Los Angeles Int. (LAX)

Los Angeles Int. (LAX)

Los Angeles International Airport (IATA: LAX, ICAO: KLAX) je najveći i najprometnijih aerodroma u velikoj zoni Los Anđelesa i državi Kalifornija, kao i jedan od najvećih međunarodnih aerodroma u Sjedinjenim Američkim Državama. LAX se nalazi u jugozapadnom području Los Anđelesa duž Pacifika između naselja koji se nalaze u neposrednoj blizini, Vestčesteru na severu i grada El Segundo na jugu. U vlasništvu je i njime upravlja Los Anđeles World Airports, agencija vlade Los Angelesa, ranije poznat kao Odeljenje za aerodrome.

Резултат слика за LAX

LAX je četvrti najprometniji aerodrom na svetu za putnički saobraćaj. Naime, u odnosu na druge aerodrome, mnogo više putnika počinju ili završavaju svoje putovanje u Los Anđelesu i koriste ga kao vezu. Takođe se ubraja među prvih pet američkih aerodroma kako za putnički tako i za teretni saobraćaj.
LAX je najprometniji aerodrom u velikoj zoni Los Angelesa, ostali aerodromi, uključujući Holliwood Burbank Airport, John Waine Airport, Long Beach, i International Airport Ontario, takođe služe region. Takođe je značajan zato što je jedan od retkih u SAD aerodrom sa četiri paralelne piste.

LAX služi kao čvorište za Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, i Virgin America. Aerodrom služi kao fokus grad za Allegiant Air, Air New Zealand, Qantas, Southwest Airlines, Spirit Airlines i Volaris. LAX služi bilo kao čvorište ili fokus grad za više Mainline američkih prevoznika nego bilo koji drugi aerodrom u zemlji i jedini je aerodrom koji su sva tri legaci prevoznika označili kao čvorište.

Kao najveći i najprometnijih međunarodnog aerodroma na Zapadnoj obali SAD, LAX je glavni ulaz u i iz Evrope, Latinske Amerike, Azije i Okeanije. Sa svojim dubokim vezama u Aziju i Latinsku Ameriku.

Резултат слика за LAX

TERMINALI

LAX ima devet putnickih terminala postavljenih u obliku slova U ili potkovice. Terminali su pokrivena sa šatl autbusima. The Tom Bradlei International Terminal i Terminali 4, 5, 6, 7 i 8 su svi povezani Airside preko nadzemnog prolaza između terminala 4 i Tom Bradlei International Terminal, podzemnim tunelom između terminala 4, 5 i 6 i nadzemnim trotoarom između terminala 6, 7 i 8. dodatni Airside shuttle bus deluje između terminala 4, 6, i American Eagle daljinskog terminala. Nema fizičkih Airside veza između bilo kojih drugih terminala.

Pored ovih terminala, postoje 2,000,000 kvadratnih metara (190.000 m2) kargo objekata na LAX, kao i heliodrom kojim upravlja Bravo Aviation. Kvantas  ima objekat za održavanje na LAX, iako to nije centar.

Terminal 1 isključivo koristi Southwest Airlines.

Terminal 2  koriste Delta Air Lines i nekoliko stranih prevoznika koji ne koriste Tom Bradlei International Terminal.

Terminal 3 koriste Delta Air Lines i nekoliko stranih prevoznika koji ne koriste Tom Bradlei International Terminal.

Terminal 4 isključivo koristi American Airlines.

Terminal 5 koristi American Airlines, Havaiian Airlines i Jetblue Airlines, kao i low-cost i regionalni operateri.

Terminal 6 koristi Alaska Airlines (uključujući njene podružnice Virgin America), Air Canada, i nekoliko manjih operatera.

Terminal 7 isključivo koristi United Airlines.

Terminal 8 takođe isključivo koriste United Airlines.

The Tom Bradlei terminal (ili TBIT) obrađuje većinu stranih prevoznika.

LAX povezan  direkno sa 101 domaćih i 85 međunarodnih destinacija u Severnoj Americi, Latinskoj Americi, Evropi, Bliskom istoku, Africi, Aziji i Okeaniji.

TRANSFER

Šatl servis

A Ruta – prevozi putnike između terminala. Ruta “A”,  radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, i radi na svakih 10 minuta.
B Ruta – prevozi putnike od i do parkinga Lot C. Putnici mogu peške  od Lot C do LAX City Bus centar,gde mogu da se ukrcaju u gradske autobuse koji služe područje Los Angelesa. Ruta “C”  radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, i radi na svakih 15 do 20 minuta. Stanica za ovaj šatl se nalazi ispred terminala gornji /dolazni nivo kod znaka  “Private Parking Lots Shuttle Zone”.
C Ruta – prevozi putnike sa važećom TAP karticom do /od metro Green Line Aviation Station. Usluga je u skladu sa rasporedom železnice. Putnici koji žele da koriste ovaj autobuski transfer trebalo bi sačekati  kod znaka LAX Shuttle & Airline Connections na ostrvima donji / dolazni nivo ispred svakog terminala.

LAX FlyAvay®

LAX FlyAvay® autobusi nude praktične redovno linije, sedam dana u nedelji, između svakog terminala na LAX i ovih lokacija

– Van Nuys (San Fernando Valley)
– Orange Line (south side of Victory Blvd., east of Woodley Ave.,
along the Metro Orange Line bus route)
– Union Station (Downtown Los Angeles)
– Westwood (West Los Angeles/UCLA)
– Hollywood (west side of Vine St. – one-half block south of Hollywood Boulevard)
– Long Beach (northwest corner of 1st St. and Long Beach Blvd. at Shelter A
  of the Long Beach Transit Gallery)

Stajališta za LAX FlyAvay® nalazi se na donjem/dolaznom nivou ispred svakog terminala pod zelenim znakom “FlyAway® Buses and Long Distance Vans”. Svaki autobus je označen.

Ostale kompanije koje pružaju usluge I pokrivaju teritoruju Los Anđelesa su Culver City Bus Lines, Santa Monica Big Blue Bus, i Torrance Transit.

DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje redovne linije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *