Ryanair

Ryanair

KRATKO PREDSTAVLJANJE
 
IATA ICAO
FR RYR
Osnovan 1984
Operativne baze Glavna baza Dablin
Barselona
Bergamo
Frankfurt
 Lisabon i mnoge druge
Flota veličina 404
Destinacije 205
Slogan kompanije Low Fares Made Simple               30 Years of Low Fares        Always Getting Better
Matična kompanija
Štab Dablin, Irska
Vebsajt ryanair.com

Ryanair Ltd , je irska lowcost kompanija sa sedištem u Dablinu. U pitanju je jedna od najveci low-cost kompanija sa svojih 362 linije u 22 države, Evrope, Afrike (Maroko) i srednjeg istoka ( Izrael).

Kompaniju su osnovali 1985. Kristi Rajan (Christy Ryan), Liam Lonegen (Liam Lonergan) i Toni Rajan (Tony Ryan). Kristi Rajan je bio iz Voterforda, mesta u južnoj Irskoj. Liam Lonegen je tu imao turistčku agenciju i bio tur-operator. Toni Rajan je prethodno bio osnovao jednu malu avio-kompaniju Gines Pit Avijacija (Guinness Peat Aviation). Ideja osnivača je bila da prevoze putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva tj. Londona za Voterford u Irskoj.

Ryanair je pionir u lowcost saobraćaju u Evropi. Glavni menadžer kompanije, Majkl O’Liri je na boravku u SAD proučio koncept poslovanja Southwest Airlines-a, prve no frill aviokompanije na svetu i onda ga prilagodio Evropi. Ryanair je irska kompanija koja je prve letove obavljala sa londonskog aerodroma Gatwick. Ova kompanija je poznata kao najjeftiniji avioprevoznik na svetu i njene karte koštaju samo nekoliko evra. U promotivnim kampanjama se mogu naći i besplatne karte samo uz plaćanje taksi. Za Ryanair se vežu brojne kontoverze i kompanija ima i brojne protivnike i neprijatelje.

Glavna baza je aerodrom London-Stensted sa koga Rajaner ima 88 linija. Pored toga kompanija ima sledeće dodatne baze: Brisel-Šarloa, Dablin, Frankfurt-Han, Glazgov, Koventri, Kork, Liverpul, Milano, Marselj, Piza, Rim, Šanon, Stokholm-Skavasta, Žirona. Avioni sa posadama su na ovim bazama stacionirani i odatle lete za ostala odredišta. Rajaner je kompanija koja isključivo leti na sporedne aerodrome, gde su troškovi usluga znatno manji nego na velikim aerodromima.

FLOTAPRTLJAGDESTINACIJE

Rajaner leti isključivo sa većim letelicama nego najveći konkurent Izidžet. Kompanija trenutno raspolaže sa 404 aviona i to:

Boeing 737-700         1 komad

Boeing 737-800   403 komada

Kompanija je naručila 120 Boinga 737-800, dok ima dodatne opcije za kupovinu 193 Boing 737-800. Nacrt budućeg poslovanja predviđa da se koriste kožna sedišta u avionima zbog lako i brzog čišćenja. Takođe se previđa da svi avioni imaju vinglets (eng. winglets). Zbog konstantne isporuke novih letelica se broj aviona u floti neprekidno menja.

RUČNI PRTLJAG

Od ručnog prtljaga sa sobom možete nositi jedanu kabinsku torbu težine do 10 kg sa maksimalnim dimenzijama 55cm x 40cm x 20cm, plus jedna torbica do 35 x 20 x 20 u kabinu aviona. Zbog ograničenog prostora u kabini, koji je ograničen na samo 90cm, može se tražiti da se bilo koja kabinska torba smesti besplatno u unutrašnjost aviona, i to velike  kabinske torbe (55 x 40 x 20 cm) koji se inače mogu smestiti u kabinu. 

Резултат слика за bag drop box ryanair

Putnici koji su kupili Prioritetno ukrcavanje od njih se neće tražiti da predaju svoje kabinske torbe u unutrašnjost aviona, osim ako je neophodno zbog operativnih razloga.

Dete nema pravo na kabinsku torbu (uzrasta od 8 dana do 23 meseca) koje putuje na krilu odrasle osobe; Međutim, bebina torba do 5kg može se uneti kao Cabin Bag dodatak.

 

Ručni prtljag koji je odbijen na gejtu, ili gde je to moguće, staviće se u unutrašnjost aviona uz naknadu od £ 50 / € 50 (taksa podleže PDV-a na domaće letove po važećim tarifama vlade). Ako niste sigurni da li je vaša torba dozvoljene veličine, veličinu možete proveriti na Bag Drop desk, pre prolaska kroz osiguranje.

ČEKIRANI PRTLJAG

Svaki putnik može kupiti doplatu do 3 čekirane torbe od 15 kilograma ili 20 kilograma. Kupovina može biti obavljena ili prilikom početne rezervacije ili se mogu dodati na rezervaciju putem usluge Moja rezervacija do 2 sata pre odlaska zakazanog leta.

Naknade za čekirani prtljag se mogu vremenom razlikovati, ali su stope na snazi u trenutku kada rezervišete i / ili platite odobrenje za prijavljeni prtljag koji se primenjuje.

Naknada za čekirani prtljag se naplaćuje po osobi, u jednom smeru leta.

Svaki putnik čiji prtljag prelazi lični dozvoljeni prtljag,  višak prtljaga će mu biti naplaćen po stopi koja važi na dan putovanja. Ovo je trenutno £ 10 / € 10 po kilogramu (ili ekvivalent u lokalnoj valuti).

Destinacije do kojih kompanija ima direktne letove:

One thought on “Ryanair

  1. Lo que está sucediendo Soy nuevo en esto, tropecé con esto lo he encontrado absolutamente útil y me ha ayudado a cargas.
    Espero dar una contribución y ayudar a otros clientes
    como su me ayudó. Gran trabajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *