Ženeva, Švajcarska

Ženeva, Švajcarska

Kako izgleda idealan grad? Ni preveliki, ni suviše mali. Trebalo bi da ima sve prednosti metropole, ali i miran ritam provincije, koji budi spokoj i razbija dinamiku gradskog života. Kada, uz sve ovo, poseduje i bogatu tradiciju, predivnu arhitekturu, atraktivne prirodne lepote i najbolji životni standard na svetu, samo jedan ispunjava sve uslove. Ženeva!

Smeštena je na zapadnoj obali istoimenog jezera i predstavlja metropolu u malom pakovanju. Čuveni švajcarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, ali je uz to zadržao šarm i toplinu alpske varoši.

Pred znatiželjnim turistima prostiru se “ulickane” ulice, redovi ekskluzivnih hotela i banaka, a sve pod konac… Grad je središte evropske elite, bankarski centar, ali i domaćin mnogih svetskih organizacija, među kojima je i evropsko sedište Ujedinjenih nacija. U njemu žive, rade i dolaze u obilazak ljudi svih rasa, baš kao i u najveće svetske metropole.

Prirodne lepote grada nisu ništa manje očaravajuće. Jezero sa kristalno čistom vodom i čuvenim gejzirom u samom centru, obaveznim detaljem ženevskih razglednica, predstavlja atrakciju jer usred Alpa dočarava mediteransku atmosferu. Javni trg, najstariji u Ženevi, nalazi se u srcu starog grada.
Atmosfera trga Place Bourg-de-Four je srdačna, pojačana malim uskim prodavnicama antikviteta, bistroima i kafićima na otvorenom koji okružuju gracioznu fontanu iz 18. veka. Na istoku je Palata Pravde, koja je prvobitno bila manastir i onda glavno sklonište. To je dom ženevske sudske vlasti od sredine 19. veka.

Trg Place Neuve je umetnički centar Ženeve. U sredini trga, videćete konjanika generala Anrija Difura (1787-1875). On nije bio samo inženjer, već i profesor na univerzitetu, izdavač najpotpunijih planinskih mapa Švajcarske, glavni komandant konfederacijske armije i posle u sedamdeset šestoj godini, član komiteta petorice, grupe koja je osnivač prvog koncepta Crvenog krsta.

Ako je ulica Rona kičma Ženeve, obala jezera je sigurno najpoznatije lice grada, sa čuvenim vodoskokom koji eruptira 137 metara u vis. Jezerski kej je oivičen predivnim lejama ruža i egzotičnom florom. Uz njih videćete elegantne stare rezidencije. Ispod centralnih mostova, po jezeru plivaju beli labudovi, takođe simbol ove male švajcarske metropole.
Dve interesantne atrakcije nalaze se u Engleskoj bašti: čuveni cvetni sat, odraz ženevske baštine i nepobitnog liderstva u proizvodnji satova i Nacionalni Spomenik koji slavi pomen na Ženevsku uniju sa Švajcarskom u 1815 god.

Paralelno sa pont du Mont-Blanc i dostupnost sa pont des Bergues, videćete ostrvo Ruso, formirano 1583, koje je nekada služilo odbrani luke. Kasnije postao je park nazvan “Ile port” .U centru ovog ostrva nalazi se statua filozofa-pisca Žan Žaka Rusoa, verovatno najpoznatijeg ženevskog sina.
Na desnom strani obale jezera možete se diviti spomeniku Brunsvik, koji sadrži grobnicu Čarlsa II, vojvode od Brunsvika.Vojvoda je ostavio svoje bogatstvo gradu Ženevi, pod uslovom da ga grad smesti u repliku veronskog mauzoleja Skaligeri. Dalje duž obale je Paquis jetty, sa njegovim svetionikom i javnim kupatilima.

Ženeva, raj za šoping, nudi bezbroj butika i mnoštvo trgovačkih radnji i neuporediv izbor artikala svih vrsta iz svih delova sveta. Prestonica proizvodnje satova i ekskluzivnih zlatara, nudi unikatan izbor njihovih proizvoda. Pre nego što napustite grad, ne zaboravite se snabdeti sa čokoladom iz jedne od velikog broja ženevskih čokolaterija. I za kraj, zašto ne staviti neki švajcarski armijski nož na vaš spisak. Oni su idealan dar za vaše prijatelje ili za vas same. Ako razmišljate gde da dočekate novu godinu, u mirnijoj i intimnijoj atmosferi bez preterane buke i velike gužve, mislim da bi ovaj grad bio odličan izbor.

TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji

Plan putovanja
Datum putovanja:  12.05.2017  – 15.05.2017
                                  08.09.2017 – 11.09.2017
1. Let avio kompanijom Easyjet na relaciji Beograd (BEG) – Ženeva (GVA). Let raje 1h i 55 minuta. Detalje  možete pogledati:

Kao što možete videti cena povratne karte sa svim taksama za jednu osobu u terminu 08.09.2017-11.09.2017 iznosi 67,46 dok je za termin 12.05.2017-15.05.2017 cena  80,46€.

2. Transfer od međunarodnog aerodroma Ženeva do izabranog smeštaja, ovaj put to je hotel Ibis budget Geneva. Do hotela možete doći autobusom linija 10, koji ide na svakih 10 minuta. Putovanje traje 5 minuta (samo 3 autobuske stanice). Cena karte je 1€. Ovom linijom od hotela lako stižete do centra grada. Da ne zaboravim da vam napomenem da besplatnu kartu za jednu vožnju možete preuzeti iz automata na aerodromu, bluzu traka za preuzimanje prtljaga. Ta karta vam obezbeđuje da besplatno stignete do svog hotela.

3. Smeštaj u izabranom smešaju, hotel Ibis budget Geneva na adresi Avenue Louis Casai 30 Cointrin 1216 Geneva. Ovaj hotel nalazi se na odličnoj lokaciji, između aerodorma Ženeva i centra grada.Cena smeštaja na bazi noćenja u dvokrevetnoj sobi (tri noći) je 200,32€. Preko puta ovog hotela nalazi se veliki šoping centar Balexert, sa brojnim restoranima i prodavnicama.U hoteu će vam uz ključ za sobu, dati besplatnu kartu za gradski prevoz koja vam važi onoliko dugo koliko boravite u hotelu. To je praksa u svih hotelima u Ženevi.Ukoliko zaborave da vam daju , podsetite ih….

4. Transfer od hotela do aerodroma na isti način kao pri dolasku, autobuska linija 10 suprotan pravac.

5. Let avio-kompanijom Easyjet na liniji Ženeva (GVA) – Beograd (BEG). Let traje 1h i 50 minuta.

Cene za ovo putovanje:

AVIO KARTETRANSFERHOTEL
Povratna avio karte sa taksama za jenu sobu iznosi 67,46 € u prvom terminu / 80,46 € 
Transfer aerodorm – hotel – aerodorm za jednu osobu iznosi 2 €
Boravak u hotelu za navedeni period u dvokrevetnoj sobi (nocenje) iznosi 200,32 €
Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama, možda želite luksuzniji hotel ili  drugi deo grada, ili možda želite da provedete više dana u Ženevi. Možda želite da iz Ženeve  odete na jednodnevni izlet u Anesi ili možda izlet do Liona, naprevite izlet za svoju dušu. Više o putu do Anesi ili Liona možete pogledati na stranici “Kratka putovanja” ovog sajta. Neka vam program bude samo “uzorak” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju. Srećan put…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *