Amsterdam, Holandija

Amsterdam, Holandija

Na zahtev prijatelja, sledeća destinacija do koje odlazimo je Amsterdam. To je najveći, ujedno i glavni grad kraljevine Holandije. Staro jezgro grada, jedno je od najvećih u Evropi. Oblik grada je definisan kružnim vodenim kanalima budući da je Amsterdam (ime: brana/nasip na Amstelu) izgrađen najpre kao malo ribarsko mesto u 17. veku. Celokupni sistem kanala kroz koje su nekada holandski brodovi odlazili put Indonezije, Surinama i drugih bivših holandskih kolonija, danas je na listi Uneskove svetske baštine.

Amsterdam je i danas, kao i ranije, jedan od najvećih finansijskih centara Evrope, ali i jedna od njenih kulturnih prestonica. Grad svake godine beleži izuzetnu turističku posećenost. Amsterdam je grad koji vrvi od turista i premda ima mnogobrojne značajne muzeje, čak 7.000 spomenika kulture i nebrojeno kanala, poput Venecije, na velikoj poseti može da zahvali i legalizovanoj prostituciji i četvrti “crvenih fenjera” kao i  kofi-šopovima u kojima je dozvoljeno konzumiranje lakih droga.

Devet ulica, ili Negen Stratjes, prelepa je oblast smeštena među kanalima, puna butika, knjižara, originalnih radnji i kafića. Na obali Singela svakog dana otvorena je cvetna pijaca Bloemenmarkt (Flower Market) na kojoj se mogu videti čuvene lale i prelepe biljke iz celog sveta.

Ko voli da šoping, treba da svrati u robnu kuću “Bijenkorf” na Trgu Dam ili da ode do Hofštrat ulice. Centar Amsterdama prepun je barova nazvanih “brown cafes”, koji nisu klasični restorani, već služe zakuske, laka jela, pa i supe. To je odličan izbor za ručak, jer nisu skupi. Drugi pametan izbor je ručak na pijaci Albert gde služe omiljeno holandsko jelo – haringe. U Muzejskom kvartu pravi biser je “Rijksmuzej” u kojem se mogu pogledati dela vrhunskih slikara poput Vermera i Rembranta. Ulaznica za “majstore svetla” košta 12.50 evra. Muzej moderne umetnosti “Stedelijk” podjednako je zanimljiv. Ipak, najpopularniji je Muzej Van Goga koji ima bogatu kolekciju dela ovog slikara iz 19. veka. Ulaznica je 14 evra, a muzej petkom radi do 22 časa. Izuzetno lep deo grada je Jordan, gde se okupljaju studenti i umetnici. Ovaj kraj živ je i uveče.

 

Možete posetiti Vesterkerka, najstariji deo grada u kojem se nalazi protestantska crkva u kojoj se i kraljica venčala. Izgrađena je u 17. veku u holandskom renesansnom stilu. Tu je sahranjen Rembrant, mada niko ne zna gde muje grob. Vestkerk je veoma zanimljiv jer se kuće šire duž kanala poput paukove mreže. Nedaleko se nalazi i kuća Ane Frank u kojoj se ova devojčica krila od nacista dve godine. Kuća je otvorena do 19 časova, a ulaznica košta 8.50 evra.

Noćni život Amsterdama nudi svima ponešto. U novoj koncertnoj dvorani uživaće ljubitelji klasike, onima kojima se dopada džez mogu da odu u Bimhuis,a ko voli da igra može da poseti neki od klubova ili “ulicu crvenih fenjera”.

TROSAKna destinaciji       GRADSKI PREVOZna destinaciji       BEZBEDNOST I ZDRAVLJEna destinaciji       VREMEna destinaciji

Plan putovanja

Datum putovanja:    preko Ajdhovena    01.05.2017 – 08.05.2017. ili  29.09.2017. – 01.10.2017.

direktno do Amsterdama  02.05.2017 – 07.05.2017.

1. Let avio kompanijom Wizz Air na relaciji Beograd (BGD) – Ajndhoven (EIN). Let traje oko 2h i 25 min.

Ko što možete videti cena povratne karte za jednu osobu sa svim taksama je 11.498,00 RSD (93€) za prolećni termin  01.05.2017. – 08.05.2017. dok je cena za jesenji termin 29.09.2017. – 01.10.2017. iznosi 15.898,00 RSD (128€)

1a. Let avio kompanijom Transavia na relaciji Beograd (BGD) – Amsterdam (AMS) ukoliko se odlučite da direktno letite za Amsterdam.  Termin je 02.05.2017 – 07.05.2017.  Let traje 2h i 30minuta. Pogledajte detalje:

Kao što možete videti cena povratne avio karte za jednu osobu u navedenom terminu je 99€.

2. Transfer od aerodroma Ajndhoven do Amsterdama. Transfer se može obaviti na više načina. Prvi način je autobusom kompanije Terravision do centra Amsterdama. Autobus ide na svaka dva sata.

Vožnja traje oko 1h i 45 minuta. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu je 22,50 € ukoliko je kupite preko interneta u suprotnom će vas koštati 24€.  Ako preko intereneta odmah kupite povratnu kartu koštaće vas 38,50€ u suprotnom platićete je 40€. Od centra Amsterdama do izabranog hotela imamo nekih 1,4 km što možemo preći laganom šetnjom, ukoliko ne nosite sa sobom neki veliki kofer. Možete koristiti i šatl bus kompanije Airexpressbus do centa Amsterdama. Vreme vožnje i cena karte je isto kao i kompanijom Terravision.  Autobusi ove kompanije idu na svaki sat.

Voz je druga opcija da od aerodroma Ajndhoven stignemo do centa Amsterdama. U tom slučaju morate na aerodromu uzeti autobus na liniji 400 ili 401 do železničke stanice u Ajndhovenu. Vožnja traje nekih 20 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu je oko 3€. Vožnja traje oko 10 minuta. Od železničke stanice u Ajndhovenu do centralne železničke stanice u Amsterdamu transfer je vozom . Voz ICE ili Intercity ide na svakih 30 minuta. Vožnja traje 1h i 20 minuta. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu je između 10€-16€. Svakako da možete uzeti i taksi na ovoj relaciji, ali će vas on u tom slučaju koštati između 23€ – 29€.

2a.  Transfer od aerodroma Amsterdam (Schiphol) do centra grada. Voz je najbolja opcija da se od aerodroma prevezete do centra grada. Voz ide na svakih 10 minuta. Vožnja traje oko 15 minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu je oko 6€.

3. Smeštaj u hotel Ajax na adresi  Rokin 104, Amsterdam City Centre, 1012 KZ Amsterdam, Netherlands.Smeštaj u dvokrevetnoj sobi na bazi noćenja. Cena smeštaja za dve osobe (pet noći) iznosi 610 €. Hotel je na dobroj lokaciji u blizini mnogih znamenitosti grada.Rezervaciju hotela možete obaviti preko zvaničnog sajta hotela ili preko Booking.com. Od stanice Amsterdam Centraal do izabranog hotela ima oko 1,4 km što možete preći peške ili taksijem. Mislim da vam malo šetnje nikako neće smetati. Mapu možete pogledati na sledećoj slici.

4.Transfer od Amsterdama do Ajndhovena na isti način kao i pri dolasku, ali u suprotnom smeru.

4a. Transfer od  centra grada do aerodroma Schiphol na način kao pri dolasku samo u suprotnom smeru.

5. Let avio komapnijom Wizz air na relaciji Ajndhover (EIN) – Beograd (BGD). Let traje 2h i 15 minuta.

5a. Let avio kompanijom Transavia na relaciji Amsterdam (AMS)  – Beograd (BGD). Let traje 2h I 30 minuta

Cene za ovo putovanje:

AVIO KARTETRANSFERHOTEL
Povratna avio karte sa taksama za jenu sobu iznosi 93-128 €
Transfer aerodorm – hotel – aerodorm za jednu osobu iznosi 38,50 €
Boravak u hotelu za navedeni period u dvokrevetnoj sobi (nocenje ) iznosi 610 €

Prikazani program prilagodite svojim željama i potrebama, možda želite luksuzniji hotel ili  drugi deo grada, ili možda želite da provedete više dana u Amsterdamu. Možda želite da iz Amsterdama odete do nekog obližnjeg mesta i naprevite izlet za svoju dušu. Neka vam program bude samo “uzorak” kako možete da organizujete putovanje za ovu destinaciju. Nemojte se dvoumiti, priliku da vidite ovaj specifični grad nemojte nipošto propustiti. Zato pakujte kofere, krenite….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *