Beograd Nikola Tesla (BEG)

Beograd Nikola Tesla (BEG)

Aerodrom Nikola Tesla (Serbian: Аеродром Никола Тесла Београд / Aerodrom Nikola Tesla Beograd) (IATA: BEG, ICAO: LYBE), se nalazi 18km zapadno od centra Beograda, u blizini mesta Surčin. Tokom sletanja na aerodrom sa istočne strane, putnici, u niskom letu, imaju veličanstven pogled na Beograd (posebno na Adu Ciganliju, novi simbol beograda „Most na Adi“ i Novi Beograd. Naročito uzbudljiv doživljaj beograda imaju turisti koji Beograd posećuju zimi, kada je pod snegom i po prvi put kada značenje imena Beograda shvataju bukvalno i doslovno.

Istorijat

Priča o aerodromu Beograd – „Nikola Tesla“ počinje još davne 1910. godine. Od tada do danas, letilište je menjalo lokaciju, raslo i razvijalo se. Prvo letilište u Beogradu nastalo je krajem 1910. godine na vojnom vežbalištu u predgrađu Banjica.

Početkom 1912. godine, na Banjici je podignut prvi drveni hangar za avione namenjen ratovanju sa Turskom. Dve godine kasnije na Banjici se stacionira srpska aeroplanska eskadrila i balonska četa. Banjički aerodrom korišćen je i posle Prvog svetskog rata za potrebe poštanskog saobraćaja na relaciji Skoplje — Niš — Beograd — Novi Sad i Beograd — Sarajevo — Mostar.

Međunarodni aerodrom „Beograd“ izgrađen je na livadi koja se zvala Dojno polje, između Bežanijske kose i leve obale Save, oko dva kilometra južno od Zemuna. Aerodrom je otvoren za saobraćaj u martu 1927. godine. Od februara 1928. godine sa novog aerodroma poleću i avioni prve domaće avio kompanije, “Aeroputa”. Aerodrom je raspolagao sa četiri travnate poletno-sletne staze. Na njemu je 1931. godine izgrađena moderna pristanišna zgrada, a 1936. ugrađena je i oprema za sletanje pri slaboj vidljivosti. Aerodrom je uništen na kraju II svetskog rata.

Lokacija

Nova lokacija za Aerodrom Beograd izabrana je na prostoru u blizini Surčina gde se i danas nalazi aerodrom Nikola Tesla Beograd. Aerodrom na lokaciji Surčin je pušten u saobraćaj 1962. godine. Imao je jednu uzletno-sletnu pistu dužine 3 000 metara, rulnu stazu dužine 3 350 metara, pristanišnu zgradu za prijem putnika, kontrolni toranj, veliku platformu za opsluživanje letelica i drugu savremenu opremu. Kasnije je izgrađena i nova zgrada za prijem putnika, proširena je platforma za prijem aviona, produžena je pista, a 1997. godine ugrađena je oprema za Kategoriju II i time omogućena upotreba aerodroma po lošijim vremenskim uslovima.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd ima dva terminala koja su međusobno povezana hodnikom. Terminal 1 (T1) je bio jedini terminal na aerodromu posle otvaranje 1962. godine. Terminal je rekonstruisan tokom 1980-tih godina, kada su dodati i avio mostovi koji povezuju aerodromsku zgradu i lelicama. Manja renoviranja izvršena su 2002. godine. Terminal 1 koriste uglavnom Low cost i čarter avio kompanije. Terminal 1 ima ukupno 8 izlaza, A1-A8, restorane, prodavnice i druge prateće sadržaje.

Terminal 2 (T2) je izgrađen tokom 1980-tih godina povećanja obima saobraćaja na aerodromu. 2006. godine, kada je aerodrom promenio i ime ovaj terminal je temeljno rekonstruisan. Danas obuhvata tri etaže: suteren koji služi za međunarodne dolaske, prizemlje i sprat koji služi za međunarodne odlaske i tranzit. U prizemlju aerodromske zgrade se nalazi 33 šaltera za prijem putnika, što omogućava opsluživanje 1000 putnika na sat, a na spratu se nalazi ukupno 10 šaltera pasoške kontrole (5 kabina po 2 šaltera) što praktično znači da je aerodrom u stanju da opsluži 10 aviona na sat a godišnji kapacitet mu je 5 miliona putnika. T2 terminal ima šest izlaza C1-C6. Na njemu se nalaze kancelarije avio-kompanija, transfer šalteri i mnogobrojni prateći aerodromski sadržaji. Aerodrom Nikola Tesla može da primi i opsluži i najveće avione na svetu kao što su Erbas A380 ili Boeing 747.

Aerodrom ”Nikola Tesla” idealno je lociran u odnosu na druge aerodrome u okruženju, jer nema navigacionih ograničenja i nalazi se na raskrsnici najvećih vazdušnih ruta. Vazdušne rute i prilazi opremljeni su modernom radio‑navigacionom opremom.

Neposredno okruženje aerodroma ima četiri precizna sistema za vođenje vazduhoplova (VOR, DME). Oba prilaza poletno-sletnoj stazi opremljena su preciznom radio-navigacionom opremom ILS tipa i radarom za navođenje, kao i drugom radio-navigacionom opremom (VOR, DME i slično) koja obezbeđuje bezbedno letenje u lošim vremenskim uslovima.

Oba smera prilaza poletno-sletnoj stazi imaju prilazna navigaciona svetla CAT-II i ravan poniranja vizuelnog prilaza tipa PAPI za prag 12, i tipa VASIS za prag 30. Prilazna svetla na oba kraja PSS-a (koja je opremljena za uslove kategorije II), svetla PSS-a, svetla rulne staze, priključnica i platforme omogućuju letenje noću.

Transfer

Od i do aerodrome možete doći iznajmljenim ili ličnim automobilom, koristeći autoputeve E70 I E75 ili regionalni put 153a. Po ulasku u grad pratite oznake Aerodrom.  Trasu kretanja možete pogledati na mapi ispod:

Ukoliko ni želite da koristite automobil na raspolaganju vam je javni transport. Što se tiče javnog transporta na raspolaganju su vam:

 AUTOBUS

Mini BUS  – Linija A1

Mini bus se kreće na pravcu Trg Slavija – Aerodrom Nikola Tesla. Putovanje traje 30 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu je 300 RSD,  kupuje se u vozilu.

Autobuska linija 72 : Aerodrom – Zeleni Venac – Aerodrom. Vožnja traje 30 – 40 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu je 89 RSD, ukoliko je kupujete  na kiosku, odosno 150 RSD ukoliko je kupujete u vozilu.

Autobuska linija 607 : Surčin – Novi Beograd (Pohorska). Vožnja  traje 30 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu je 89 RSD, ukoliko je kupujete  na kiosku, odosno 150 RSD ukoliko je kupujete u vozilu.

  TAKSI

Cena taksi usluga od Aerodroma podeljena je na 6 zona. Za korišćenje taksi prevoza od Aerodroma Nikola Tesla do bilo koje destinacije na području grada Beograda, a i dalje, obratite se gradskoj službi TAKSI INFO, koja se nalazi u holu za podizanje prtljaga.

Obavezno, na info pultu, preuzmite taksi potvrdu koja sadrži naziv željene destinacije i za nju odgovarajuću cenu prevoza.

Spisak zona i cenovnik auto taksi usluge sa Aerodroma Nikola Tesla (za uvećanje klikni na sliku)

DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktni redovni letovi sa ovog aerodroma

2 thoughts on “Beograd Nikola Tesla (BEG)

 1. Poštovani,

  Dolazim poslovno u Beograd, i interesuju me vaše usluge. Ne slici koju ste objavili na vašem sajtu, ne vidim dobre zone i njihove cene. da li postoji mogućnost da mi pošaljete sliku sa boljom rezolucijom. Tu sliku bi podelio sa svojom kompanijom u Berlinu, kako bi i kolege znale.

  Lep pozdrav,

  1. Poštovani,
   predpostavljamo da se vaš zahtev odnosi na zone taxi usluga, te smo uradili manje izmene kako bi smo vam omogućili da možete da dobijete veću i jasniju sliku koju sada možete i da preuzmete.
   Posetite ponovo stranicu i kliknite na željenu sliku koja će vam se otvoriti na narednoj stranici u većem formatu i koju možete sačuvati.
   Nadamo se da smo vam pomogli.
   Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *