Bratislava – Prag

Bratislava – Prag

Iz Bratislave možete posetiti još jedan evropski  grad, još jednu evropsku prestonicu ,  to je Prag. Kroz istoriju grad su nazivali gospodarem Češke  i majkom svih gradova. Karlo IV nazvao ga je zlatni grad, a od XIX veka zovu ga  i gradom stotine tornjeva iako ih u gradu ima preko pet stotina. Unesko je  uvrstio istorijsko jezgro Praga u spisak svetske baštine. Kad koračate ulicama  teško je odupreti se osećaju da ste zalutali u XV vek. Svoj epitet „zlatni“  Prag je dobio po pozlaćenim kupolama. Naime, kako legenda kaže, Karlo IV je u  XIV veku naložio da se tornjevi optoče zlatom da bi se presijavali na suncu i  videli iz velike daljine.  Po gradu je  najbolje kretati se autobusima, metroom i tramvajima. Veliki deo grada je popločan  i pravi je raj čak i za one koji ne vole da pešače.

Kroz Prag protiče Vltava, i  to u dužini od skoro 30 kilometara. Čak osamnaest mostova koji se pružaju preko  reke daju poseban šarm ovom gradu. Krstarenje Vltavom i posmatranje grada iz te  perspektive je uživanje koje ne treba propustiti. Prag se sastoji od Starog grada,  Novog grada i Malog grada, a svaki od njih je celina za sebe. Stari grad nastao  je u XIII veku na desnoj obali Vltave i predstavlja najstariji i istorijski  najvredniji deo grada. Ovde se nalazi Kuća kamenog zvona u kojoj je svetski  poznat Dvoržakov koncertni hol, Gradska većnica sa Astronomskom kulom i  spomenik češkom nacionalnom heroju Janu Husu.
Najstariji most u gradu je Karlov most sagrađen 1357. godine i njime se kreću  samo pešaci. Na jednom njegovom kraju je velika Kula starog grada, a na drugom  su dve kule malog grada. Stari grad spojen je Karlovim mostom sa Malim gradom,  karakterističnom po aristokratskim kućama i raskošnim palatama.
U okviru Malog grada, kao posebna znamenitost, izdvaja se Praški zamak. To je  jedan od najvećih dvorskih kompleksa na svetu. U njegovom sastavu se osim  bazilika i palata nalaze i brojni vrtovi, Rudolfova galerija i Katedrala svetog  Vita. Smatra se da je Praški zamak osnovao princ Borivoj 880. godine. Od X  veka, osim sedišta državnih vlasti, prinčeva i kraljeva postaje i sedište  crkvenih vlasti jer je na ovom prostoru osnovan i prvi češki manastir.
Novi grad je najmlađi deo Praga i glavni  komercijalni centar. Upravo Karlo IV je zaslužan za spajanje Starog i Novog grada. Centralni deo nosi naziv Zlatni krst i predstavlja elitnu stambenu  četvrt Praga. U središtu je i Venceslavov trg, na kome se nalazi spomenik  princu Venceslavu I, koji je bio unuk osnivača praškog zamka Borivoja. U Novom  gradu nalazi se i kompleks Višehrad, za koji se vezuju brojne legende, u kome  se nalazi zamak, groblje Sloven i rotonda Svetog Martina.
U Pragu možete mnogo  toga videti, zato ukoliko imate vremena i mogućnosti svakako bi trebalo otići  do ovog grada i u njemu provesti bar jedan izuzetno zanimljiv dan.
Iz Bratislave do Praga možete stići na više  načina, najbrži i najskuplji je avion. Let od Bratislave do Praga traje oko 1h, a karta u jednom pravcu za jednu osobu vas može koštati od 55€ do 240€, u zavisnosti od perioda kupovine. Ukoliko je avion  vaša jedina ili najdraža opcija, možda bi trebalo razmisliti o odlasku do Beča,  pa odatle avionom za Prag. Avio karte su nešto povoljnije iz Beča i kreću se od  85 do 190€, u zavisnosti od vremena kupovine. Let iz Beča traje oko 50minuta. 
Do Praga možete doći i iznajmljenim automobilom,  koji možete uzeti u nekoj renta-car agenciji, a u zavisnosti od vrste vozila  koju izaberete, ova opcija vas može koštati isto ili približno isto kao i putovanje avionom.
Za putovanje možete izabrati i autobus Euriline CZ,  koji ide na svaka četiri sata, sa Bratislava – Autobusová stanica do Prague – Florenc station,  i koji je najpovoljnini sa cenom u odnosu na druge autobuske kompanije koje voze na ovoj relaciji. Cena karte u  jednom pravcu, za jednu osobu sa ovom kompanijom je 12€ (318 CZK). Putovanje traje 4h i 20 minuta.
Svakako tu je i voz kao jedna od opcija transfera  između ova dva grada. Sa stanice Bratislava  hl.st. do Praha hl.n. voz ide na svaka 4 sata. Putovanje traje oko 4h i 10  minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu je izmešu 13 – 20  (350CZK – 550CZK). Putuje se veoma udobnim I čistim vozovima, pa su možda bolja opcija od autobusa budući da u toku vožnje  možete malo da prošetate. Koja opcija je najbolja prosudite sami….izaberite opciju koja vam najviše odgovara. Uživajte u putovanju….
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *