Milano – Đenova

Milano – Đenova

Nalazite se u Milanu (kako do Milana, možete videti na strain “Milano, Italija” na stranici “Duga putovanja” ovog sajta)…….dakle kao što rekoh, nalazite se u Milanu, možda bi trebalo razmisliti da na jedan dan odete do Đenove.

Đenova (ital. Genova, na lokalnom ligurskom jeziku; Zena)  je šesti po veličini grad Italije, glavni grad istoimenog Okruga Đenova i pokrajine  Ligurije u severozapadnoj Italiji. Đenova je poznata kao najveća luka Italije. Pored toga grad poseduje veliko  i dobro očuvano staro jezgro, koje je pod zaštitom UNESKOa .

Početkom 19. veka brojni emigrant  su polazili iz ovog mesta u Ameriku u potrazi za hlebom, ostavljajući za sobom  bedu i glad, i očekujući da ih s druge strane okeana čeka bolji život. S istog  mesta krenuo je i Garibaldi sa svojih 1.000 vojnika u osvajanje Siclije 1860.  godine. Danas s tog mesta polaze putnici na kružna putovanja luksuznim  kruzerima.
Đenova je nekada bila pomorska  republika, a glavni konkurent na Mediteranu bili su im Mleci. Najpoznatiji  Đenovljanin na svetu je sigurno Kristofor Kolumbo. Ostaci njegove rodne kuće su  odmah pored ostataka samostana S. Andrea, a on se nalazi na par koraka od Porta  Soprana, gradskih vrata koja čine deo odbrambenog zida.
Prvo što vam pada  u oči kada dođete u Đenovu je zbijenost grada, kako starog gradskog jezgra tako  i njegovog novijeg dela, što je rezultat nedostatka prostora. U Liguriji praktično ne postoji ravnica, i njen glavni grad je prepun  zavojitih ulica i stepeništa pretvorenih u pešačke staze. Usađene u obronke  bregova, visoke, uske đenovske građevine, izolovane od zelenila, obojene u  crveno, narandžasto i žuto, tiskaju se uz palate, viseće vrtove, crkvene  tornjeve i ostatke starih gradskih zidina. Ulice i putevi se  u većem delu grada ukrštaju u više nivoa. Od glavnih tržnih ulica i trgova,  spuštate se u srednjevekovni stari grad Đenove, u samo srce njegovih karuđija –  gusto isprepletenih tamnih uskih pešačkih uličica, koje dočaravaju nekadašnje  drame, ubistva i intrige za vreme zlatnog doba Đenove.
U podnožju starog grada  nalazi se njegova istorijska luka i novija pristaništa. Vode su prepune  putničkih i ribarskih brodova, trajekata i jahti, a đenovski arhitekta Renco  Pijano je ovom području pridodao lift za razgledanje i staklenu biosferu.
Stara Đenovska luka je važna tačka na turističkoj karti severne Italije. U njoj se nalazi najveći akvarijum u Evropi, koji je  otvoren pre 15-tak godina, koji je najvažnija  atrakcija za turiste. Ulaznica za akvarijum je 19€, od čega je 5€ vaučer  za kupovinu suvenira. U akvarijumu se mogu videti skoro sve vrste morskih  organizama, film u 3D tehnici o ajkulama, a možete maziti i raže. Pored akvarijuma s biosferom smešten je brod na kojem je sniman film “Pirati” Romana Polanskog. Odmah pored  akvarijuma polazi i naveta-bus, odnosno brod koji spaja Đenovu i obližnji  gradić Pelji, a cena karte je ista kao i za ostali javni prevoz u Đenovi, 1,20€  , a važi 90 minuta.
Palazzo Ducale, ili Palata Duždeva smeštena je na  najpoznatijem gradskom trgu Piazza De Ferrari. Ovde se nalazila rezidencija  đenovljanskih duždeva, a danas je u njoj smešteno nekoliko muzeja i arhiva.
Veoma popularan je Muzej džeza, a tu se nalaze i knjižara, kafe, kao I  restorani. Katedrala Svetog Lorenca je osveštana  1118. godine, a  građena je u gotičkom stilu. Odlikuje je mermerna fasada sa crno – belim  prugama, kao i izuvijani stubovi i statue lavova. Kupola katedrale završena je  u šesnaestom veku. Unutrašnjost crkve dekorisana je slikom Strašnog suda,  nepoznatog vizantijskog slikara iz četrnaestog veka.
Porodice s decom, obično završe u Ćita dei bambini,  dečjem gradu koji je namenjen učenju kroz zabavu i igru, gde deca posećuju  restoran za mrave, isprobavaju se kao režiseri i kamermani i još mnogo toga.Sada da pojasnimo kako stići od Milana do Đenove. Verovatno predpostavljate da ima više načina.
Prvi način koji je ujedno i najkonforniji ali istovremeno i najskuplji je da iznajmite automobil u renta-car agenciji i odvezete se do Đenove. Svakako, u tom slučaju imate privilegiju da se usput zadržite na mestima koja su za vas interesantna, te na ovaj način  I ovo putovanje pretvorite u svojevrsno uživanje.
Drugi način je da idete autobusom. Postoji vise kompanija koje voze na ovoj relaciji, koje polaze iz različitih delova Milana. One imaju jedan ili tri polaska u toku dana zavisno o kojoj kompaniji je reč, a cena karte u jednom pravcu za jednu osobu kreće se između 7€ do 20€. Vožnja traje oko 3h i 40 minuta.Mislim da ovo nije najbolji izbor zbog ograničenog broja polazaka, dužine putovanja  i što ćete potrošiti jedan deo svog vremena dok pronađete mesto sa kog autobusi polaze.
Moj izbor i preporuka je da idete vozom. Vozovi iz Milana (Milano Centrale) za Đenovu (Genova Piazza Principe) idu na svaki sat. Postoje različiti tipovi vozova (Eurostar Italia, ICE, Intercity, Regional), a cena karte za jednu osobu u jednom pravcu se kreće od 17€-25€, u zavisnosti od izabranog voza. Putovanje traje oko 1h i 40 minuta. Na ovaj način za relativno kratko vreme i pristojnu sumu novca naći će te se u Đenovi.
Đenova je  grad kulture i istorije, ali i dobrog provoda. Gradom se nižu restorani I  kafići, ali i noćni klubovi u kojima je provod zagarantvan. Đenova ima da  pokaže mnogo toga, i zato je ovaj grad sjajna destinacija za savršeno  putovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *