Gran Kanaria – Kazablanka

Gran Kanaria – Kazablanka

casablanca300

 

Dok boravite na Gran Kanariji, a niste od onih koji se vezuju za hotel i plažu, možda razmišljate… Gde da odem dan ili dva ? Možda imam predlog za vas, Maroko. Sigurno se pitate, ali gde tačno…. podsvesno znate odgovor, čuvena Kazablanka. Nalazi se u zapadnom delu Maroka, na obali Atlantskog okeana. Sa preko tri miliona stanovnika Kazablanka je najveći grad u Maroku i glavna luka.Smatra se ekonomskom prestonicom Maroka. Kazablanka nije glavni grad, već je to Rabat.

 

 

Kazablanka je grad tradicije, kontrasta, spoj evropskog i afričkog senzibiliteta vidljivog na svakom koraku, uz velike gradske gužve, kako na putevima tako i na trotoarima. Kolonijalna arhitektura Kazablanke odaje utisak modernosti, mada se istovremeno čini da ona pripada davnoj prošlosti. Istina je da su većinu zgrada podigli Francuzi od 1912. do tridesetih godina prošlog veka, i da one pripadaju novom stilu arhitekture, koja je jedinstvena za Kazablanku. Moderni delovi ovog grada mogu vas navesti da pomislite da ste u nekom evropskom gradu, a ne na tlu Afrike. Ovaj neobičan grad poseduje brojne turističke atrakcije:
  • Džamija Hassan II je jedno od najupečatljivijih znamenitosti Maroka, nastalih naokn proglašenja nezavisnosti.  Ovo je treća po veličini džamija u svetu, sa najvećim minaretom od svih muslimanskih bogomolja.
  • Jevrejski muzej u Kazablani je jedini muzej ne samo u Maroku, već u čitavom muslimanskom svetu.
  • Stara Medina, ili stari grad, je originalni arapski grad delimično zatvoren zidinama.
  • Trg Mohammed V se nalazi u srcu grada. Trg je okružen predivnom kolonijalnom arhitekturom iz perioda francuske uprave. U tim zdanjima se danas nalaze brojne državne i javne institucije, a između njih se nalazi čudesna fontana u kojoj voda menja boju.
  • Marabout je jedno od brojnih svetih mesta u Maroku, i smatra se da je grobno mesto svetih ljudi. Ove živopisne grobnice sa belom kupolom nalaze se na nekoliko kilometara van grada, na malom kamenom ostrvu do koga se može doći samo tokom oseke.
  • Glavna plaža Kazablanke je ain Diab, i ona se pruža na oko 2 kilometra obale. Ispunjena je borjnim klubovima i bazenima. Između Kazablanke i Rabata se nalazi se plaža Buznika, koja svojim šarmom privlači ogroman broj posetilaca.
  • I ostalo…Kazablanka je udaljena oko 966 km. od Gran Kanarije, do koje se može stićiavionom, lokalne avio-kompanije Binter Canarias. Let traje oko 2h, a cena povratne avio-karte za jednu osobu sa taksama je 180 (termin 25.08-28.08.2016) Cena karte zavisi u kom terminu se planira putovanje i koliko se ranije kupi. Znači može biti jeftinija ali i skuplja. Od aerodroma Mohammed V International Airport, možete vozom stići do železničke stanice Casa-Port railway station u centru grada, tačnije luka. Vožnja traje oko 45min. (dve stanice) . Cena karte je  43 MAD (oko 4€) Svi koji su sumljičavi prema mom predlogu da se do luke dovezu vozom, neka pogledaju sledeće slike….

 

Oooo…..da to je Marokanska železnica (ONCF)……znam da ste se pomislili…..ma kakva železnica, pa to je Afrika, prljavo, razvaljeni vagoni, sa nepoznatim redom vožnje, ….. mada ovaj opis, priznaćete,  vise odgovara našoj železnici .

 

 

Od aerodorma do luke možete taksijem, lakši ali skuplji način. To zadovoljstvo će vas koštati između 20€ – 30€.
Kada stignete do stanice Casa-Port railway station,nedaleko odatle nalaze se brojni hoteli iz čuvenih svetskih lanaca, Šeraton, Hajat, a među njima ja vam predlažem Best Western hotel Toubkal, na adresi  9, Rue Sidi Belyout, Avenue Des Far, 20000 Kazablanka, Maroko. Cena smeštaja u dvokrevetnos sobi, za noć je 50€. Cena smeštaja zavisi od termina boravka.
Kada stignete tamo sami odlučite kako ćete provesti vreme, šta ćete posetiti, možda želite da odete u dobar šoping. U tom slučaju za vas je šoping mol koji može da zadovolji i najprobirljivije “kupoholičare”….

Ako niste za kupovinu, možda ste neko ko voli da se izležava na plaži uz dobro piće, ni tada ne brinite Kazablanka ima i za vas “parče” raja. U svakom slučaju uživanje je zagarantovano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *